Hlavní obsah

Na Slovensku zadrželi muže, který připravoval teroristický útok

Novinky, rei, aš
Bratislava
Aktualizováno

Slovenská policie odhalila reálnou teroristickou hrozbu na východě země. Zatkla 33letého Stanislava Č. z obce Špišské Vlachy, jenž už byl dříve trestán za majetkovou trestnou činnost a držení drog. Při domovní prohlídce se u něj našly komponenty k výbušnému systému, který chtěl umístit v kostelech během mše a na dálku odpálit.

Článek

"Byla naplněna skutková podstata trestného činu terorismu," uvedl policejní prezident Ján Packa s tím, že muži hrozí 20 až 25 let za mřížemi. Účinek výbušniny, kterou se muž chystal sestrojit z volně dostupných chemikálií, měl účinek ručního útočného granátu RG4.

Zadržený je absolventem farmaceutické fakulty a od října je ve vazbě kvůli výrobě a držení drog. Policistům přiznal, že výbušninu už dvakrát vyzkoušel v lese. Plánoval útočit v kostelech, materiál chtěl umístit do batohu a odpálit na dálku. Důvodem byla skutečnost, že církev brzdí pokrok a on chtěl věřící zastrašit, aby nechodili do kostela.

Packa nespecifikoval, jaké látky chtěl Stanislav Č. použít. Řekl pouze, že muž přebudovával nástražné systémy a při domovní prohlídce u něj byl mezi drogami nalezen metamfetamin. Výbušninu muž zkoušel v hasicím přístroji a propanbutanové lahvi.

Podle policie muž nepatřil k žádné sektě ani skupině a nevypovídal pod vlivem drog, protože byl delší dobu ve vazbě. U výslechu byl přítomen advokát. Muž je obviněn také z nedovolené výroby a držení omamných látek a nedovoleného ozbrojování.

O kauze informovali po "irském trapasu"

Server Aktuálně.sk původně uváděl, že policie zatkla čtyři osoby, které připravovaly teroristický útok.

Policejní mluvčí, jehož hlavu opozice žádá po nedávném faux pas se zapomenutou výbušninou v zavazadle cestujícího do Irska při rutinním cvičení, nedokázal vysvětlit, proč o kauze z října informuje až nyní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám