Hlavní obsah

Čínská ekonomika nezadržitelně roste, dere se na místo světové dvojky

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Růst čínské ekonomiky překonává očekávání vlády. Podle čtvrtečních údajů tamní hospodářství zrychlilo v závěru loňského roku meziroční růst o 10,7 procenta. Za celý rok si tak čínská ekonomika polepšila o 8,7 procenta.

Foto: Reuters

Přestože čínská ekonomika patří mezi největší na světě, žije v zemi na 150 miliónů chudých.

Článek

Pokud si země udrží tempo růstu i v letošním roce, mohla by se stát druhou nejvýkonnější ekonomikou světa. Výrazně totiž šlape na paty Japonsku. To je stejně jako mnoho jiných zemí těžce zasaženo krizí. Tamní hospodářství podle poslední prognózy loni kleslo o šest procent.

Národní statistický úřad, který výsledky HDP oznámil, však Čínu v příliš silné pozici nevidí. „Podle odhadů OSN je v zemi stále 150 miliónů chudých lidí. Navzdory růstu našeho HDP a silné ekonomice je Čína stále rozvojovou zemí,“ konstatoval šéf úřadu.

Ekonomové jsou skeptičtí

Stále častěji se objevují kritické hlasy z řad odborníků, kteří tvrdí, že údaje o silné čínské ekonomice jsou uměle vytvořené. Podle některých analytiků jsou údaje o HDP zmanipulované, navíc tamní hospodářství se může dostat do krize. Již před časem se totiž objevily informace o tom, že čínský realitní trh je jedna velká bublina.

Není také bez zajímavosti, že loni se čínská ekonomika vyhnula krizi díky masivním vládním stimulům. Tamní hospodářství se dostalo do problémů již v závěru roku 2008.

Reklama

Výběr článků

Načítám