Hlavní obsah

Haiti zasáhly další otřesy země o síle 6,1 stupně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Port-au-Prince
Aktualizováno

Karibské Haiti ve středu podle amerických expertů zasáhly další otřesy. Jejich síla byla 6,1 Richterovy škály, šlo o následné otřesy související s předchozím zemětřesením. O obětech či škodách nejsou informace.

Článek

V zemi minulé úterý zemětřesení zabilo až 200 000 lidí. Nové otřesy země postihly ve středu kolem 12:00 SEČ oblast asi 40 kilometrů severozápadně od města Jacmel a asi 60 kilometrů od poničené metropole Port-au-Prince.

Zatím nejsou zprávy o nových obětech. K následným otřesům došlo na Haiti již v sobotu, jejich síla byla 5,7 stupně Richterovy škály.

Na ostrově jsou už po minulém týdnu statisíce zraněných a přes 1,5 miliónu osob bez střechy nad hlavou.

Na Haiti se v minulých dnech rozjely masivní záchranné práce koordinované mezinárodním společenstvím. Experti nyní varují hlavně před rozšířením nemocí. Zdravotní situace v zemi je podle lékařů kritická. Podmínky pro provádění operací jsou nouzové, lékaři často improvizují.

Pacienti potřebující naléhavou péči umírají kvůli opožděným dodávkám zdravotnických potřeb, přitom nákladní letadlo Lékařů bez hranic s 12 tunami zdravotnického materiálu včetně léků, chirurgických potřeb a dvou přístrojů na dialýzu bylo od nedělní noci třikrát odkloněno z letiště v Port-au-Prince. A to přes opakované ujištění ze strany řízení provozu letiště, že bude moci přistát, sdělila pražská kancelář MSF.

Letiště spolu s dalšími objekty v zemi jsou pod kontrolou amerických vojáků, kterých na Haiti přijelo podle armádního velení již 11 200. Modrých přileb je podle AP zatím 9100, ke kterým se brzy přidá dalších 3500 mužů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám