Hlavní obsah

Jak zabezpečit Internet Explorer proti hackerům

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý spolkový úřad pro informační bezpečnost (BSI) na konci minulého týdne vydal doporučení, podle něhož by uživatelé neměli používat webový prohlížeč Internet Explorer od společnosti Microsoft. Důvodem je bezpečnostní trhlina tohoto programu, kterou mohou za určitých okolností zneužít hackeři. Bránit se počítačovým pirátům mohou lidé také díky vhodnému nastavení Internet Exploreru.

Foto: Novinky

Internet Explorer 8

Článek

Přímo podle doporučení Microsoftu by uživatelé měli z bezpečnostních důvodů používat výhradně nejnovější verzi Internet Explorer 8 (IE8). Útoky hackerů totiž byly až doposud zaznamenány u starší šesté verze prohlížeče.

Nejnovější Explorer totiž nabízí propracovanější ochranu proti různým internetovým podvodům a škodlivým kódům. To koneckonců dosvědčuje také test bezpečnostní společnosti NSS Labs z loňského roku, v němž byl IE8 označen jako nejlepší prohlížeč nabízející ochranu proti on-line podvodům. [celá zpráva]

Pro bezpečné používání webového prohlížeče je vhodné v IE8 nastavit zabezpečení Internet Exploreru na vysoký stupeň (v anglické jazykové mutaci označeno jako high). To je možné přímo v IE8 v nabídce nastavení a podnabídce Možnosti Internetu. Zde se nachází podokno Zabezpečení, kde je možné nastavení změnit.

Foto: mif, Novinky

Nastavení zabezpečení Internet Exploreru na vysoký stupeň

Microsoft doporučuje také zapnout funkci Prevence spuštění dat (DEP), která je ve výchozím nastavení v aplikaci Internet Explorer 8 v systému Windows Vista Service Pack 1 zapnutá. Tento filtr pomáhá při prevenci napadení počítače viry a dalšími hrozbami zabezpečení tím, že brání zápisu určitých typů kódů do spustitelného paměťového prostoru.

Foto: mif, Novinky

Nastavení ochrany DEP ve Widnows

Nastavit DEP je možné po kliknutí pravým tlačítkem na Tento počítač v nabídce nastavení. Zde se nachází položka Upřesnit nastavení systému. Na kartě Nastavení výkonu je umístěna záložka Zabránění spuštění dat (DEP). Přímo na ní je možné funkci přepnout do automatického režimu.

Vhodné je také stáhnout všechny aktualizace operačního systému Windows i dalších programů v počítači a používat pravidelně aktualizovaný antivirový systém a firewall. Samozřejmostí by pak mělo být dodržování základních bezpečnostních pravidel – například neklikat na odkazy v neznámých e-mailech.

Pokud ještě ve svém počítači nemáte nainstalovaný nejnovější Explorer, můžete jej stáhnout v českém jazyce pomocí následujících odkazů:

Jak se na internetu chovat bezpečně

Pozor na internetové kavárny

V počítačích internetových kaváren mohou být nainstalované programy, např. zaznamenávače klávesových úderů, které zachytí vaše přihlašovací jméno, heslo a další citlivé údaje.

Bezdrátové připojení představuje bezpečnostní riziko

U bezdrátového připojení se připojujte při zvýšeném zabezpečení. Softwarové i hardwarové kontrolní mechanismy zabezpečí, že citlivé údaje včetně hesel se zašifrují do bezdrátového připojení, pomocí něhož surfujete.

Pravidelné aktualizace

Pravidelně si ve vašem počítači aktualizujte nejnovější záplaty (patche) operačního systému, bezpečnostní brány (firewall), antivirový a antispyware software a kontrolujte, jestli fungují.

Podvodné e-maily

Ignorujte e-maily, v nichž se po vás požaduje, abyste se přihlásili na webovou stránku obchodní nebo finanční instituce a aktualizovali informace o vašem účtu. Nikdy neklikejte na adresu webové stránky, kterou jste dostali e-mailem.

Podvodníci, kteří se snaží ukrást vaše osobní údaje, často tuto metodu, která se nazývá „phishing“, využívají k přilákání zákazníků na nepravé webové stránky podobné těm skutečným, které jsou vytvořené speciálně na získání co největšího množství vašich osobních údajů.

Neposílejte osobní údaje pomocí e-mailu

Nikdy neposílejte vaše osobní údaje jako jsou číslo kreditní karty, účtu nebo rodné číslo prostřednictvím e-mailu. Pokud chcete poskytnout tyto údaje prostřednictvím webové stránky nějaké organizaci, dívejte se po označení, že je stránka bezpečná (např. zámek na liště prohlížeče nebo adresa webová stránky začínající https, kde „s“ znamená bezpečná).

Zapnutý firewall

Firewall dovoluje lépe zabezpečit operační systém. Méně zkušení uživatelé by jej rozhodně neměli vypínat. Při nedostatečných znalostech je také vhodné nechat jeho nastavení v automatickém režimu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám