Hlavní obsah

Souzení Američané v Pákistánu si stěžují na mučení

Novinky, ČTK, aš, Washington Post
Islámábád

Před soudem v pákistánském městě Sargodha v pondělí pokračoval výslech pětice Američanů, kteří byli obviněni z napojení na hnutí Tálibán a z plánování teroristických útoků v Pákistánu. Při odchodu ze soudní síně, do níž neměli novináři přístup, zadržení křičeli, že je policisté mučí, napsala agentura Reuters.

Článek

"Mučí nás!" křičeli zadržení na novináře z vězeňského autobusu, který je odvážel od soudu. Policejní důstojník Amir Abbás Šírází ale toto obvinění popřel. "Jeden z nich si jen před soudem stěžoval na bolesti žaludku a říkal, že potřebuje léky," sdělil Šírází novinářům. Americký konzulát se k obvinění nevyjádřil, uvedl ale, že vězně návštívil zástupce amerického velvyslanectví.

Podle žaloby pět mladíků z amerického státu Virginia ve věku 19 až 25 let kontaktovalo pomocí internetu Tálibán a nabídlo, že se zapojí do islámské svaté války proti USA, spojenci pákistánského režimu. Všichni mají americké pasy, ale dva z nich pocházejí z Pákistánu, další pak z Eritreje, Etiopie a Egypta. Zadrženi byli minulý měsíc ve městě Sargodha a soud v pondělí dokončil jejich výslech. Další stání stanovil na 2. února.

Pondělní slyšení mělo rozhodnout, zda je obvinění dost silné, aby případ mohl k soudu. Obvinění při předchozím slyšení 4. ledna soudu řekli, že nehodlali v Pákistánu provádět žádné útoky a chtěli jen poskytnout finanční a zdravotní pomoc muslimským souvěrcům v Afghánistánu. Policie však tvrdí, že má dost důkazů, které umožňují pětici soudit podle pákistánského zákona proti terorismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám