Hlavní obsah

Zdevastované Haiti postihly další otřesy

– Port-au-Prince • Aktualizováno
Novinky, rei

Zemětřesením zdevastované Haiti postihly v sobotu ráno místního času další následné otřesy. Měly sílu 4,5 stupně Richterovy škály. Uvedl to Americký Ústav pro geologický průzkum s tím, že epicentrum bylo nedaleko poničeného hlavního města Port-au-Prince.

Foto: Talia Frenkel-American Red Cross/Handout, Reuters

Článek

Lidé v panice narychlo opouštěli zbývající budovy, do nichž se po úterním zemětřesení mohli uchýlit. Mnoho jich není. Nejméně desetina se jich úplně zřítila a statika stovek dalších byla přinejmenším narušena.

Lidé spí na ulicích a záchranáři bojují o čas. Průběžně jsou hlášeny případy rabování, které se nevyhnulo ani skladům Světového programu pro výživu při OSN. Některé gangy chodí vyzbrojené mačetami. Policie v souvislosti s rabováním už zadržela pět desítek lidí.

Z věznic utekli odsouzenci, pohřešují se jich až čtyři tisíce.

Rozsah škod komplikuje záchranné práce a přísun pomoci. Mluvčí úřadu OSN pro koordinaci humanitárních operací Elisabeth Byrsová uvedla, že humanitární pracovníci čelí katastrofě „jako žádné jiné“, které OSN pamatuje, protože se zřítily i vládní úřady a vyslaní záchranáři nemají žádnou podporu úřadů. Doplnila, že Haiti „bylo popraveno“.  

Úřady odhadují počet obětí na 100 až 200 tisíc. Zatím bylo nalezeno 50 000 těl. Na 300 tisíc lidí je bez domova. [celá zpráva]

Foto: Eric Quintero-IFRC/Handout , Reuters

Spadlá budovy v Port-au-Prince

Haiti

Rozloha - 27 750 kilometrů čtverečných

Počet obyvatel - 8,925 miliónu obyvatel (odhad z roku 2008)

Hlavní město - Port-au-Prince (1,721 milionu obyvatel; odhad 2008)

Etnické složení - 95 procent černoši, pět procent mulati a běloši

Oficiální jazyk - francouzština (kreolizovaná forma)

Prezident - René Préval, od května 2006

Premiér - Jean-Max Bellerive, od listopadu 2009

Bývalá francouzská kolonie; která vyhlásila nezávislost v lednu 1804, se nachází v západní části ostrova Haiti (Hispaniola) ve Velkých Antilách v Karibském moři; na západě sousedí s Dominikánskou republikou. Chudá země je zmítána častými nepokoji a bouřemi i převraty. Proto jsou v zemi rozmístěny jednotky OSN.

Jde o nejchudší americkou zemi a jednu z nejchudších zemí světa. Skoro čtyři pětiny Haiťanů mají na den méně než dva dolary, přičemž více než polovina populace musí vystačit dokonce s méně než jedním dolarem na den. Inflace v roce 2008 činila 10,1%, HDP se v témže roce odhadovalo na 11,5 miliardy dolarů (přibližně 208 miliard Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

První záběry otřesů na Haiti

Dva dny po prvních ničivých otřesech na Haiti byly ve čtvrtek zveřejněny první záběry zemětřesení v hlavním městě Port-au-Prince. Milióny zoufalých Haiťanů...

Výběr článků

Načítám