Hlavní obsah

Irácká volební komise škrtla z kandidátek 500 lidí

Novinky, rei
Bagdád

Irácká volební komise ve čtvrtek zamítla 500 lidem kandidaturu v březnových parlamentních volbách. Je mezi nimi například prominentní sunnitský poslanec a rozhodnutí by podle agentury AP mohlo ještě víc prohloubit spory mezi jednotlivými skupinami politického spektra.

Článek

Komise vyřadila kandidáty, kteří byli v minulosti napojeni na stranu Baas bývalého prezidenta Saddáma Husajna. Zákazem postihla většinou sunnity, což evokuje možné opakování scénáře z roku 2005, kdy sunnité bojkotovali volby a v důsledku toho zintenzivnily svůj odboj povstalecké skupiny. Podle mluvčího komise mají vyřazení kandidáti tři dny na odvolání.

Je mezi nimi i prominentní sunnitský zákonodárce Sálih Mutlak, ostrý kritik premiéra Núrího Málikího, který odvolání, jak uvedl, podá. Spojenec Mutlaka v parlamentu a bývalý předseda vlády Ijád Aláví označil rozhodnutí komise jako protiprávní a nazval ho zastrašováním.

Debaasizaci irácké společnosti zahájila dočasná americká správa po invazi USA do země v březnu 2003. O pět let později byla pravidla uvolněna a tisíce bývalý členů strany, kteří se v minulosti nepodíleli na jejích zločinech, se směli vrátit do vládních úřadů.

Před volbami byl ale strašák baasismu vytažen znovu na světlo, přičemž se hodí zejména premiérovi Málikímu. Baasista je v Iráku synonymem pro sunnitského Araba, uvedla AP. Volby se v Iráku uskuteční 7. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám