Hlavní obsah

Detektivové ÚOOZ zadrželi tři lidi podezřelé z propagace neonacismu

Právo, Novinky, Petr Nový, Radim Vaculík
Praha
Aktualizováno

V rámci akce Lotta II zadrželi ve středu detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) tři osoby. Informaci potvrdil mluvčí útvaru Pavel Hanták. Ani ve čtvrtek však nechtěl uvést bližší podrobnosti. Celkem v případu policisté obvinili šest lidí.

Článek

„Ve středu se detektivové pohybovali na čtyřech místech České republiky a to v Praze, Brně, Jihlavě a ve Světlé nad Sázavou. Během samotného zásahu zadrželi tři osoby podezřelé z veřejné propagace neonacistických hnutí,“ řekl Hanták.

„Bližší informace nyní nemůžeme sdělit, případ dozoruje Obvodní státní zastupitelství Praha 1," uvedl Hanták. Ve středu byl mimo jiné zadržen také volební lídr Dělnické strany na Vysočině Milan Hroch. [celá zpráva]

„Obviněno bylo celkem šest lidí, z toho dva byli obviněni již v říjnu. Policie jim nyní obvinění rozšířila o další skutky. Oba jsou ve vazbě. Třetí si vyslechl obvinění ve vězení.

„Další tři jsou zadržení ze středy. Dva z nich byli propuštěni po obvinění a pro třetího navrhlo státní zastupitelství vazbu, o které rozhoduje soud v Praze 1,“ řekla Právu státní zástupkyně pro Prahu 1 Šárka Pokorná.  

Návaznost na říjnový zátah

Již loni v říjnu zadrželi detektivové ÚOOZ v Praze a Kladně celkem šest osob. Následně byly dvě osoby obviněny z trestného činu podpory a propagace hnutí směřující k potlačení práv a svobod člověka.

„Muže a ženu v tomto případě detektivové viní z toho, že se po předchozí domluvě podíleli na zajištění výroby a distribuci materiálů propagujících neregistrované hnutí Národní odpor a jeho ženskou odnož Resistance Women Unity. Oba obvinění jsou nadále stíháni vazebně,“ uzavřel Hanták.

Reklama

Související témata:

Související články

Policisté zatýkají příznivce krajní pravice

Detektivové policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) ve středu zatýkají příznivce krajní pravice. Podle dvou na sobě nezávislých zdrojů...

Výběr článků

Načítám