Hlavní obsah

Sociální výbor zamítl vyplácení příspěvků na důchod, doporučil zvýšit mateřskou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sněmovní Výbor pro sociální politiku ve středu poslancům doporučil schválit navýšení mateřské na loňskou úroveň. Zamítavě se však postavil vůči vyplacení jednorázového příspěvku k důchodu ve výši 2 400 korun. Podle exministra sociálních věcí Petra Nečase by to zasáhlo rozpočet, schodek by se prohloubil až o 6,8 miliardy korun.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Ilustrační foto

Článek

Matkám na mateřské se kvůli vládnímu úspornému balíčku snížila mateřská od letošního ledna. Vrátit ji na původní úroveň si vytyčili lidovci, soc. dem. a komunisté. Podle KDU-ČSL by totiž matkám klesly příjmy až o 23 procent. Zvýšení mateřské na původní výši podle lidovců prohloubí deficit rozpočtu o miliardu až 1,5 miliardy korun.

Členové výboru se ale postavili proti návrhu ČSSD, aby se letos penzistům vyplatil mimořádný státní příspěvek ve výši 2 400 korun.

Zastoupení stran ve Výboru pro sociální politiku
ČSSDŠest členů
ODSŠest členů
KDU-ČSLDva členové
KSČMDva členové
TOP 09Jeden člen
SPOJeden člen

Podle původních informací ČSSD by znamenal výdaje ve výši zhruba pět miliard korun, podle místopředsedy ODS Petra Nečase by však prohloubil deficit rozpočtu o více než 6,8 miliardy korun.

Při hlasování byl důležitý i hlas Kosty Dimitrova, který minulý týden ohlásil přestup z ČSSD k zemanovcům (SPO), a zároveň proklamoval, že tzv. 13 důchod podporovat nebude.

Proti mimořádnému příspěvku k důchodu hlasoval kromě něj i František Laudát (TOP 09), občanští demokraté a lidovci.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám