Hlavní obsah

Želevová ztrácí šanci na eurokomisařku, měla by ji prověřit právní služba

– Brusel

Šance bulharské kandidátky na eurokomisařku Rumjany Želevové ve středu dále klesly. Socialističtí europoslanci požádali šéfa Evropské komise José Barrosa, aby vyjasnil finanční záležitosti Želevové, jejíž manžel bývá obviňován z napojení na organizovaný zločin. Jinak odmítnou její nominaci, a tedy i celou navrženou podobu nové Evropské komise.

Foto: Yves Herman , Reuters

Rumjana Želevová

Článek

Socialisté přitom trvají na tom, aby majetkové poměry Želevové prověřila i právní služba Evropského parlamentu, a nehodlají přijímat žádná rozhodnutí, dokud se tak nestane. "Nepřesvědčila nás ale ani svou znalostí přidělené oblasti. Její odpovědi nebyly relevantní," sdělil socialistický europoslanec Hannes Swoboda.

Nová komise musí být sborem kompetentních komisařů a Želevová nesmí být jen v závěsu. Barroso není kompetentní pro všechno. Pokud chce, aby byla jeho komise schválená, musí disponovat samostatně uvažujícími kandidáty.
předseda socialistické frakce Martin Schulz

Socialistům a dalším parlamentním frakcím vadí působení Želevové ve společnosti Global Consult. Bulharská kandidátka tvrdí, že firmu opustila již před rokem 2007, tedy předtím, než začala působit v politice, ale poslanci mají informace, že byla vlastníkem společnosti až do roku 2009. To ale nepřiznala v dotazníku, který musel europoslancům odevzdat každý ze 26 kandidátů na eurokomisaře.

Lidovci Želevovou brání

Šéf lidovců, francouzský europoslanec Joseph Daul označil úterní slyšení Bulharky v Evropském parlamentu za "štvanici". Europoslankyně, která schůzi výboru řídila, dala prostor jedné z bulharských liberálních poslankyň, která není členkou příslušného výboru. Právě ta Želevovou obvinila, že lže o svém působení ve společnosti Global Consult. Mezi europoslanci dala kolovat spis, který napadal bulharskou kandidátku. Někteří z členů výboru jej odmítli, ale někteří na něm "postavili" své otázky.

Parlamentní výbory by měly své stanovisko k jednotlivým kandidátům vydat 19. ledna a 26. ledna by pak měl Evropský parlament schvalovat celou Evropskou komisi. Ta by ovšem mohla projít některými změnami. Kromě Želevové totiž bude mít se svojí obhajobou problém i litevský kandidát Algirdas Šemeta, kterého rovněž odmítají socialisté. Je ale možné, že pravice pak zamítne některého ze socialistických kandidátů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám