Hlavní obsah

Milan Knížák jako ředitel Národní galerie skončí v roce 2011

Novinky, Stanislav Dvořák, Peter Kováč
Aktualizováno

Milan Knížák opustí křeslo ředitele Národní galerie v Praze. Oznámilo to ministerstvo kultury agentuře ČTK. Kontroverzní umělec řídil galerii přes deset let. Jeho mluvčí Petra Jungwirthová v úterý dopoledne o ničem nevěděla. Až po dvou hodinách potvrdila, že Knížák odejde, ale až v roce 2011.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Milan Knížák

Článek

"To vůbec nemohu potvrdit, naopak galerie plánuje řadu projektů," reagovala zpočátku mluvčí na dotaz Novinek, zda Knížák odejde. Později potvrdila Právu, že se Knížák setkal s ministrem kultury Riedlbauchem a že jeden z bodů jednání byla dohoda o odchodu Knížáka z funkce generálního ředitele NG. Domluvili se na dobrovolném odchodu, který by se měl uskutečnit do poloviny roku 2011.

Knížák čelí několik let velmi ostré kritice lidí z branže. V roce 2008 iniciátoři petice Čas na změnu vyzvali ministra kultury, aby vyhlásil konkurz na nového ředitele.

Podle umělců Tomáše Císařovského a Jiřího Davida nebo výtvarné kritičky Lenky Lindaurové prestiž galerie pod vedením Knížáka dlouho klesala. Knížákovi vyčítají izolaci a sebestřednost.

Knížák se bránil tím, že jde o osobní averzi a Národní galerii vnímá jako muzeum umění, které se podle něj musí věnovat veškerému umění, nikoli jen aktuálním trendům.

Auto za 500 000 eur

Jako jeden z největších "výstřelků" Milana Knížáka byl v médiích uváděn nákup díla zvaného Auto za astronomických 500 000 eur (cca 13 miliónů korun), který vyšetřovala i policie, ale zatím neoznámila žádný výsledek. Knížák měl údajně koupit dílo od kamaráda, zahraničního galeristy, za několikanásobek ceny udávané odborníky.

Autorem Auta je Joseph Beuys, jeden z klasiků moderního umění. Žil v letech 1921-1986 a předloni uspořádalo v Praze Museum Kampa jeho výstavu. Exponáty zapůjčilo Kunstmuseum v Bonnu. Výstava nabídla osm desítek předmětů včetně slavných sáňek s přikrývkou.

Milan Knížák

Milan Knížák se narodil roku 1940 v Plzni. Po gymnáziu studoval na Vysoké škole pedagogické, na Akademii výtvarných umění a na matematicko-fyzikální fakultě UK. Ani jednu školu nedokončil. Později absolvoval studijní pobyt v USA. V 80. letech  pobýval v tehdejší Německé spolkové republice díky různým grantům. Přednášel na univerzitách v Německu, Rakousku, Švýcarsku a USA a měl asi sto samostatných výstav. Od roku 1997 byl profesorem Akademie výtvarných umění v Praze a roku 1999 se stal generálním ředitelem Národní galerie ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám