Hlavní obsah

Pojišťovny kvůli sněhu očekávají škody za stovky miliónů korun

Právo, Jakub Svoboda

Tuzemské pojišťovny evidují v souvislosti s mimořádnou sněhu nadílkou již stovky škod. Podle svých zástupců počítají s tím, že lidem a firmám postiženým kalamitou celkem vyplatí stovky miliónů korun. Vyplývá to z průzkumů Práva mezi pojišťovnami.

Foto: Profimedia.cz

V době krize je pro mnohé klienty cena tím základním kritériem při rozhodování o koupi nového bydlení.

Článek

„Operátoři České pojišťovny (ČP) už od pátku evidují přes 150 škod, které způsobilo sněžení v kombinaci s mrazy. V následujících dnech očekávají pojistné události za několik desítek miliónů korun,“ sdělil Právu mluvčí ČP Václav Bálek. Nejvíce hlášených případů poškození majetku sněhem je podle něj z Hodonínska, Brněnska, Novojičínska a Vyškovska.

Kvůli sněhu přibylo dopravních nehod

V posledních dnech se podle Bálka ztrojnásobil počet dotazů na postup při vyplnění tzv. euroformulářů po dopravní nehodě. „Z toho je zřejmé, že v uplynulých dnech vzrostl počet drobných dopravních nehod bez asistence policie,“ poznamenal mluvčí.

Mobilní technici z některých míst země podle Bálka nyní upozorňují, že oproti kalamitě, která v souvislosti s tíhou sněhu postihla Česko před čtyřmi lety, je nyní množství sněhu dvojnásobné. V roce 2006 lidé oznámili ČP kvůli tíze sněhu 30 tisíc případů za více než jednu miliardu korun. Tehdejší kalamita však řadu budov již prověřila a podle Bálka se tak podobný počet škod už neočekává.

V nebezpečí jsou hlavně střechy

Na nápor se ale připravují i další pojišťovny. Například Kooperativa v důsledku sněhové kalamity v pondělí registrovala zhruba stovku škod v celkové výši přes 10 miliónů korun.

„Jedná se zejména o poškozené střechy, které nevydržely nápor těžkého sněhu. Většinou jde o menší škody na rodinných domech, v průměru za zhruba 30 tisíc korun. Nejvíce škod nám klienti hlásili z Moravskoslezského a Jihomoravského kraje,“ informoval Právo Milan Káňa z tiskového odboru Kooperativy.

Pojišťovna eviduje také dvě velké škody, kdy nevydržely střechy průmyslových objektů v Pardubicích a Plumlově, nedaleko Prostějova. „Odhadovaná výše škody je v obou případech 2,5 miliónu,“ dodal Káňa.

Největší nápor hlášení událostí pojišťovny očekávají až poté, co povolí mrazy a tající sníh odhalí způsobené škody. Kromě škod na střešních krytinách a okapových systémech, které roztrhal sníh spolu s mrznoucím deštěm, lidé teď vzhledem k počasí a souvisejícímu stavu silnic nejčastěji hlásí nejrůznější poškození vozidel. Desítky škod už mají na svědomí také spadlé stromy a dráty elektrického vedení.

Ačkoliv se to při pohledu z okna nezdá, na silnicích byl začátek loňského roku pro pojišťovny v porovnání s tím letošním horší. Například ČP za první letošní lednový týden zaregistrovala 4780 dopravních nehod, zatímco loni to bylo o 1200 případů více. „V těchto dnech však vzrostl počet srážek s lesní zvěří, jejíž ostražitost klesá úměrně tomu, jak se zvyšuje její úsilí najít potravu,“ upozornil Bálek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám