Hlavní obsah

Do voleb potáhnou Bobošíková a Volfová společně

Právo, Jiří Ovčáček

Strana Suverenita Jany Bobošíkové a Strana důstojného života (SDŽ) Jany Volfové spojily před květnovými volbami do Sněmovny síly. Jde o součást předvolební integrace menších stran pohybujících se kolem politického středu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková nechyběla mezi účastníky sjezdu Přátel Miloše Zemana.

Článek

"Ano, je to pravda, je to součást procesu, o který se snažíme,“ potvrdila včera Právu Bobošíková. "Voliči volají po tom, aby se netříštily hlasy,“ uvedla pak Volfová. Dodala, že v programu se zaměří hlavně na otázku zadlužování země a boje proti korupci.

Se Suverenitou se před volbami spojilo celkově už na dvacet politických uskupení. Bobošíková kromě SDŽ a své Politiky 21 jmenovala například politické strany Severočeši, Mostečané Mostu nebo Doktoři za uzdravení společnosti (ti se na Karlovarsku dostali do vedení kraje).

Foto: Archiv, Právo

Předsedkyně Strany důstojného života Jana Volfová

Spojení sil se SDŽ si Bobošíková pochvaluje. Poukázala na to, že SDŽ má asi 2 800 členů. Uskupení tvořící se kolem Suverenity má nyní díky tomu už na pět tisíc členů.  

Bobošíková i Volfová loni koketovaly se vznikající Stranou práv občanů expremiéra Miloše Zemana, ze spolupráce ale nakonec sešlo. SDŽ přitom Zeman podpořil při vzniku i před evropskými volbami.

Proti Paroubkovi a Zemanovi?

Zajímavé je, že Bobošíková i Volfová v eurovolbách kandidovaly jako jedničky v Ústeckém kraji. Nyní, když spojily síly, je otázkou, která z nich v čele kandidátky v regionu zůstane. Volfová říká, že to nebude problém. "Ženy se vždycky dohodnou,“ řekla Právu Volfová. Již nyní se přitom v Ústeckém kraji s napětím očekává souboj Paroubek – Zeman – Gandalovič. 

Suverenita získala v evropských volbách 4,26 procenta, octla se tak těsně před branami Evropského parlamentu. Spolu se ziskem SDŽ, který dosáhl v těchto volbách 0,72 procenta, by Bobošíková nutnou pětiprocentní hranici pro Sněmovnu při formálním součtu překonala. 

Reklama

Výběr článků

Načítám