Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Česku se vyhoupla nad devět procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Míra nezaměstnanosti se v prosinci zvýšila na 9,2 procenta. To je o šest desetin procentního bodu více, než byla na konci listopadu. Bez práce bylo 539 136 lidí. V pondělí to uvedlo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Předloni ve stejném období bylo bez práce šest procent obyvatel, tedy o 186 886 lidí méně než v prosinci 2009.

Podle mluvčí ministerstva práce, které údaje v pondělí zveřejnilo, je růst počtu nezaměstnaných na konci roku obvyklý. Končí mnoho zaměstnaneckých poměrů na dobu určitou a také část sezónních prací.

"Je pravděpodobné, že k výraznému zvýšení počtu lidí bez práce dojde, z obdobných důvodů jako v prosinci, také v měsíci lednu. Po růstu na 9,2  procenta dále očekáváme, že svého vrcholu dosáhne nezaměstnanost na konci první čtvrtletí roku 2010, a to v blízkosti úrovně 10 procent," uvedl analytik skupiny FIO Josef Novotný.

Pavel Mertlík z Raiffeinsenbank upozornil, že se nedaří najít práci absolventům škol. Za měsíc se jich uplatnilo pouhých 508 a bez práce jich je o deset tisíc víc, než tomu bylo na konci roku 2008.

Počet nezaměstnaných rostl ve všech okresech, nejvíce ale na Jesenicku (o 21,1 %), Písecku (18,5 %) a Znojemsku (14 %).

Místa s nejvyšší mírou nezaměstnanosti
Jeseník16,9
Most16,4
Hodonín15,9
Bruntál, Znojmo15,4
Míra s nejnižší mírou nezaměstnanosti
Praha-východ3,4
Praha3,7
Prah-západ4
Mladá Boleslav4,7

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám