Hlavní obsah

Důkazy, které vedly k odsouzení atentátníka z Lockerbie, jsou pochybné

Novinky, rei
Londýn

Bývalý libyjský agent Abdal Basat Muhammad Midžrahí je jedinou osobou, kterou ve Skotsku odsoudili v souvislosti s bombovým útokem na letadlo společnosti Pan Am, při němž nad městečkem Lockerbie v roce 1988 zemřelo 270 lidí. Stanice BBC ale ve středu zpochybnila důkazní materiál, který vedl k jeho uvěznění.

Foto: Danny Lawson, Reuters

Abdal Midžrahí nastupuje v Glasgowě do letadla, které ho dopravilo zpět do Libye.

Článek

Reportéři pořadu Newsnight při simulaci výbuchu letadla zjistili, že nalezená část časového spínače, která vyšetřovatele k Midžrahímu dovedla, mohla explozi přestát jen zázrakem.

Midžrahí byl odsouzen v roce 2001 na doživotí, ale Skotsko ho loni v srpnu narychlo vydalo do Libye s tím, že trpí rakovinou a nezbývá mu víc než pár měsíců života. Skotský ministr spravedlnosti Kenny MacAskill s rozhodnutím nečekal ani na chystané Midžrahího odvolání a další možné důkazy o jeho nevině. [celá zpráva]

Podle zpráv z Libye se Midžrahího stav výrazně zhoršil. Britské úřady s ním kontakt ztratily, ačkoliv se jim má pravidelně hlásit. [celá zpráva]

Maltská stopa

Úlomek spínače se po výbuchu letadla našel tři týdny po tragédii ve vysoké trávě. Měsíce nehrál významnější roli, což později změnil kus spálené textilie, který na něm byl uchycen. Na té stálo, že výrobek pochází z Malty.

Vyšetřovatelé tedy pátrali po tom, kdo si oděv na Maltě koupil a prodejce identifikoval Midžrahího. To se ale stalo až roky poté, co se fotografie s ním, jako s podezřelým v souvislosti s útokem, objevila v časopisech.

Podle BBC nebyl fragment nikdy podroben řádné laboratorní analýze k potvrzení, že vůbec pochází z letadla. Odborník na výbušniny při OSN John Wyatt navíc před reportéry vyjádřil pochyby, že se jedná o spínač k náloži.

S pomocí stejného kufříku s bombou, která měla zničit americké letadlo, rádia, jež mělo časový spínač ukrývat, a stejného druhu oděvu, jehož fragment byl později nalezen, dvacetkrát simuloval výbuch před 22 lety. Exploze časový spínač pokaždé dokonale rozmetala.

Atentát na letadlo PanAm nad Lockerbie

Atentát z 18. prosince 1988 na transatlantickou linku PanAm 103 si vyžádal 270 obětí, z nichž 259 byli pasažéři a posádka letadla a jedenáct obyvatelé skotské vesničky Lockerbie, na kterou stroj dopadl. Midžrahí byl v roce 2001 v Británii odsouzen na doživotí s možností propuštění nejdříve po 27 letech.

Atentát vedl k hluboké roztržce mezi Libyí, která dlouho jakýkoli podíl na něm popírala, a západním světem.

           Zdroj: ČTK

BBC odvysílá reportáž ve středu večer.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám