Hlavní obsah

Atentátník z letadla jednal bez kompliců

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Mladý Nigerijec, který se na Vánoce v letadle nad Detroitem pokusil odpálit výbušninu, jednal sám a materiál zřejmě propašoval ze své rodné země. V úterý to uvedla nizozemská prokuratura.

Foto: IntelCenter/Handout, Reuters

Omar Farúk Abdul Mutalláb

Článek

Airbus A330 společnosti Northwest Airlines letěl z Amsterdamu, kam 23letý Umar Farúk Abdul Mutalláb přicestoval z Lagosu.

Právník Kurt Haskell a jeho žena dříve tvrdili, že když nastupoval do letadla, neměl pas. Haskellovi uvedli, že se Mutalláb na letišti vydával za uprchlíka ze Súdánu a elegantně oblečený starší Ind mu u přepážky pomáhal přesvědčit zaměstnance na odbavení, aby ho na palubu pustili.

Po případných Mutallábových komplicích zatím bez výsledku pátrali také v Británii, kde studoval.

Téměř třem stům lidí na palubě letadla se nic nestalo, protože Mutallábovi selhala roznětka.

Výbušninu se pokusil odpálit před přistáním. Nejprve strávil dvacet minut na toaletě a když se vrátil na své místo, stěžoval si na bolest břicha. Pak si přes hlavu přetáhl deku a s pomocí tekutiny ve stříkačce se pokusil aktivovat 80 gramů vysoce výbušného prášku PETN, který měl v kondomu připevněn ke spodnímu prádlu. Shořela jen část materiálu. Cestující zburcovaly praskavé zvuky a plameny a Mutallába i oheň zneškodnili.

K atentátu se přihlásila teroristická síť Al-Káida. Mutallába měli vycvičit v Jemenu.

Foto: Profimedia.cz

Mutalláb měl výbušninu připevněnou ke spodnímu prádlu.

Reklama

Výběr článků

Načítám