Hlavní obsah

Za afghánského atentátníka se osobně zaručil agent CIA, stálo ho to život

Právo, vpl
New York

Agent zpravodajské služby CIA na důkladně opevněné základně Chapman poblíž východoafghánského Chóstu se osobně zaručil za Afghánce, s nímž udržoval kontakt jako s informátorem a z něhož se vyklubal sebevražedný atentátník.

Foto: Nikola Solic , Reuters

Američtí vojáci v Afghánistánu

Článek

„Vysoký činitel CIA mluvil s hlídkou při vchodu do základny a řekl jí, ať muže neprohlíží. Afghánci jsou velmi hrdí lidé a prohlídku by bral jako ponížení, upozorňoval “ uvedla v pondělí televize ABC  s odvoláním na zdroje na místě tragédie.

„Když se snažíte vytvořit si s někým vztah a doslova ho požádáte, aby pro vás riskoval život, musíte se vyvarovat všeho, co by považoval za projev nedůvěry,“ potvrdil listu Boston Globe někdejší agent CIA Jack Rice.

Afghánec trhavinu umístil do sebevražedného pásu, který skryl pod uniformu vojáka afghánské armády. Výbuch na přísně utajované základně, odkud CIA vysílá speciální komanda a bezpilotní letadla, aby likvidovaly lídry al-Káidy, zabil sedm agentů CIA. Mezi oběťmi je velitelka základny, matka tří dětí, která patřila k nejuznávanějším odborníkům na Afghánistán.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám