Hlavní obsah

Francie má moc vakcín proti prasečí chřipce a prodává je

Novinky, rei
Paříž/Brusel

Francie se připojila k evropským zemím, které zjistily, že mají nadbytek vakcín proti prasečí chřipce a nabídly je k prodeji. Belgie zase oznámila, že desetinu vakcín dá chudým zemím.

Článek

Francouzská vláda svůj záměr ohlásila v neděli. Poptávka po vakcínách byla menší, než se očekávalo a zdá se, že virus chřipky má v západní Evropě svůj vrchol za sebou. Evropské zdravotnické úřady navíc tvrdí, že lidem stačí jedna dávka namísto dvou. Proti prasečí chřipce se od října nechalo očkovat asi jen pět miliónů Francouzů.

Francouzské ministerstvo zdravotnictví pro necelých 64 miliónů obyvatel objednalo 94 miliónů dávek za 869 miliónů eur. Farmaceutická firma Sanofi Pasteur zatím dodala jen polovinu dávek a v současnosti se vyjednává o úpravě smlouvy a zrušení plánovaných dodávek.

Francouzi oznámili, že 300 000 přebytečných dávek už koupil Katar a další dva milióny chce Egypt. Hovoří se také o možném prodeji Ukrajině a Mexiku.

Prodat část vakcín se rozhodlo i Německo a Nizozemsko. Nizozemci oznámili plán prodeje 19 z 34 miliónů dávek, které objednali, a o vakcíny z Německa je prý zájem v Afghánistánu a v některých zemích střední Evropy, napsal server Deutsche Welle.

Belgie dá deset procent vakcín chudým zemím

Belgický list Le Soir v pondělí uvedl, že Brusel dá deset procent svých zásob vakcín rozvojovým zemím, resp. je poskytne Světové zdravotnické organizaci (WHO), která je pak rozdělí mezi chudé země podle toho, jak se bude pandemie šířit.

Belgie, srovnatelná počtem obyvatel s Českou republikou, nakoupila kolem 12,6 miliónu vakcín, uvedla ČTK. Česká vláda pro srovnání objednala v srpnu milión dávek vakcíny.

Nově nakažených prasečí chřipkou ubývá, svět ale ještě její pandemii nepřekonal a nezvítězil nad ní. Podle prohlášení šéfky WHO Margaret Chanové z konce roku potrvá ještě měsíce, než se s ní vypořádá.

Reklama

Související články

Epidemie chřipky potrvá do konce května

Hygienici mají ze začátku nového roku strach: může přijít další vlna pandemické chřipky způsobená virem A(H1N1). Virus A(H1N1) napadá převážně mladší generaci....

Výběr článků

Načítám