Hlavní obsah

Rusko zastavilo dodávky ropy do běloruských rafinerií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko a Bělorusko se nedohodly na nových podmínkách odběru ropy, a Moskva proto zastavila dodávky suroviny do běloruských rafinerií. Ropa do Polska a Německa, kterou Rusko dodává tranzitními ropovody přes území Běloruska, ale proudí dál.

Článek

Informovala o tom agentura Reuters.  Minsk nyní hrozí, že bude chtít po Rusku, aby platilo desetkrát vyšší tranzitní poplatky než dosud. Běloruské rafinerie Naftan a Mozyr, jimiž Bělorusko disponuje, mají podle obchodníků zásoby zhruba na týden. Ropa údajně přestala proudit hned 1. ledna.

Spor mezi Moskvou a Minskem se vede o ceny suroviny na letošní rok. Rusko chce, aby Bělorusko platilo i vývozní cla z ropy, která proudí do jeho rafinerií. To Minsk odmítá a odvolává se na dohodu o celní unii mezi oběma zeměmi.

Po Rusku proto možná bude chtít za tranzit ropy do Polska a Německa až 45 dolarů za tunu, což je asi desetinásobek nynější ceny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám