Hlavní obsah

Dánská policie zmařila pokus zabít autora karikatury Mohameda

Dánská špionáž v sobotu potvrdila, že místní policisté zmařili pokus osmadvacetiletého muže ze Somálska zabít autora jedné z kontroverzních karikatur proroka Mohameda, čtyřiasedmdesátiletého dánského kreslíře Kurta Westergaarda. Oznámily to tiskové agentury.

Foto: Reuters

Dánský autor karikatury o Mohamedovi Kurt Westergaard

Článek

Mladík ze Somálska se v pátek krátce po 22 hodině SEČ pokusil vniknout do Westergaardova domu ve městě Aarhus. Ozbrojený byl sekyrou a nožem. Policisté ho zastavili střelbou, která ho zasáhla do ramene a kolena. Zranění jsou údajně vážná, ale neohrožují útočníka na životě. Předchozí informace agentury AFP, podle níž se do Westergaardova domu pokusil dostat se dvěma společníky, se zatím nepotvrdily.

M2l vazby na teroristy

Podle Jakoba Scharfa, který řídí špionážní službu PET, byl útok "spojený s terorismem", protože útočník má blízké vazby na somálskou militantní islamistickou skupinu Šabáb. Westergaard byl kvůli karikaturám opakovaně terčem výhrůžek a jeho dům je pod policejní ochranou. Westergaard v roce 2005 nakreslil pro noviny Jyllands-Posten karikaturu proroka Mohameda s turbanem ve tvaru bomby.

Byla jednou ze dvanácti karikatur na toto téma, které list otiskl. To vyvolalo hněv muslimů v Dánsku i v zahraničí a vedlo k zapálení dvou dánských diplomatických misí a k bojkotu dánského zboží několika muslimskými zeměmi. Při protestech ve světě zemřelo několik desítek lidí.

Islámští ozbrojenci podle serveru BBC vypsali na Westergaardovu hlavu již dříve odměnu jeden milión dolarů. S Westergaardem byla podle policejního zástupce Prebena Nielsena v domě i jeho pětiletá vnučka. Když Somálec rozbil okno, ukryli se společně ve speciálně zabezpečené místnosti. Westergaard poté přivolal alarmem policii, která dorazila za dvě minuty.

Somálec byl ozbrojene sekerou

Při zatýkání ohrožoval útočník policisty sekerou a lámanou angličtinou vykřikoval, že přišel zabít Westergaarda. Nielsen sdělil, že Somálce již obvinili z pokusu o vraždu Westergaarda a jednoho zasahujícího policisty. Jméno Somálce nebylo v souladu s dánským zákonem zveřejněno. "Mé vnučce se daří dobře," vyjádřil se pro média k incidentu Westergaard.

"Bylo to děsivé. Bylo to na poslední chvíli. Opravdu v posledním okamžiku. Ale zvládli jsme to." Westergaard byl podle Nielsena v šoku, ale neutrpěl žádná zranění. "(Tento případ) znovu potvrdil, že útoky teroristů v Dánsku stále hrozí, zvláště proti karikaturistovi Westergaardovi," konstatoval Scharf.

Reklama

Výběr článků

Načítám