Hlavní obsah

Slovenští autodopravci hrozí blokací benzinových pump

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Od prvního ledna zavedlo Slovensko elektronické mýto na dálnicích a silnicích první třídy pro všechna vozidla nad 3,5 tuny. Někteří autodopravci na Slovensku hrozí, že na protest zablokují 4. ledna 2010 benzinové pumpy po celém Slovensku.

Foto: Stringer, Reuters

Kvůli stávce autodopravců by mohla 4. ledna 2010na Slovensku zkolabovat doprava. Ilustrační foto.

Článek

Autodopravci jsou nespokojeni především s výši mýta a se zpoplatněním silnic první třídy. Ve středu neúspěšně žádali ministra dopravy Ľubomíra Vážneho, aby odložil zavedení elektronického mýta na začátek července 2010.

Dopravci rovněž žádali vyloučení silnic první třídy ze systému elektronického mýta. Ministr všechny jejich požadavky zamítl. "Zákon o zavedení mýtného od prvního ledna 2010 platí a není v mé moci mýtný systém oddálit. Jeho posunutí by stejně nové řešení nepřineslo," uvedl Vážny po jednání s autodopravci.

Po zavedení elektronické mýto dopravcům údajně hrozí, že se jim zvýší denní náklady o 80eur (přes 2000 Kč) proti letošnímu roku, kdy platili dálniční nálepky. "Pro nás je mýto v této výši likvidační," uvedl dopravce Ľuboslav Kristel.

Plány slovenských dopravců podpořili také dopravci z České republiky. Někteří čeští dopravci si stěžují, že si před několika týdny objednali palubní jednotky, ale stále je nemají.

Dálniční síť měří na Slovensku 360 kilometrů, ale mýto se bude vybírat i na cestách první třídy. Zpoplatněno tak bude přes 2000 kilometrů silnic.

Reklama

Výběr článků

Načítám