Hlavní obsah

USA vybírají cíle pro nálet na Jemen

Novinky,
Washington

Spojené státy vybírají terče pro vzdušný útok na Jemen, uvedli ve středu podle CNN dva nejmenovaní vysocí američtí představitelé. Cílem je zasáhnout odnož teroristické sítě al-Kajda na Arabském poloostrově, která se pokusila v pátek o atentát na americké dopravní letadlo. Američané už dříve tábory radikálů v Jemenu bombardovali, tvrdí CNN.

Článek

Cíle vyhledávají společně američtí a jemenští představitelé, aby letectvo bylo schopno zasáhnout, pokud by mu dal prezident Obama příslušný rozkaz.

Útok by se měl vést právě na tábory al-Kaidy v Jemenu, která se k neúspěšnému pokusu o atentát přihlásila.[celá zpráva]

Americké speciální jednotky a zpravodajské agentury spolupracují na plánu útoku se svými jemenskými protějšky na základě tajné dohody. Ta umožňuje, aby při akcích proti táborům teroristů použili Američané střely s plochou dráhou letu, stíhací bombardéry i bezpilotní letadla.

Podle expertů už při předchozích náletech na tábory vzbouřenců a radikálů útočili Američané, protože Jemen nemá stroje, které by takovéto útoky mohly provést. Al-Kajda tvrdí, že atentát měl být odvetou za bombardování.

Jemen ale podle zmíněných vysokých amerických představitelů zatím nedal souhlas k použití speciálního komanda vysazeného z vrtulníků, jehož cílem by bylo unést teroristy, jak to Američané udělali v Somálsku. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám