Hlavní obsah

Turbulence v leteckém odvětví nekončí, další společnost má problémy

Novinky, Tomáš Holý

Špatné období pro letecké společnosti zdaleka neskončilo. Další aerolinky se zmítají v problémech. Například zadlužené Japan Airlines ztrácejí na své hodnotě. Kvůli spekulacím o možném bankrotu společnosti spadla hodnota jejích akcií od úterý o 24 procent. Před několika dny ohlásila konec nízkonákladová společnost Air Comet.

Foto: Yuriko Nakao, Reuters

Článek

Aerolinky Japan Airlines se zmítají v problémech již několik měsíců, například v září musely požádat o pomoc stát. Situace ve firmě se však nezlepšila. Minulý týden japonský ministr financí uvedl, že stát nemůže firmě nadále půjčovat.

Od počátku toho týdne akcie společnosti nepřetržitě padají. O firmu má zájem konkurence, například American a Delta Airlines, ale pokud by se spekulace o bankrotu vyplnily, bylo by převzetí společnosti komplikované.

Španělská firma končí

Již před několika dny oznámily konec španělské aerolinky Air Comet. Ty těsně před Vánoci uvedly, že vstupují do režimu bankrotové ochrany. Společnost navíc zrušila své lety, a nechala tak před svátky mnoho svých klientů na holičkách.

Foto: Juan Medina, Reuters

Lidé se kvůli krachu Air Comet neměli před Vánoci jak dostat domů.

Firma se orientovala na lety do Latinské Ameriky, zaměstnávala přes šest stovek lidí. Podle agentur její dluhy dosahovaly 17 miliónů eur bance a dalších sedm miliónů eur zaměstnancům.

V letošním roce již skončily například slovenské SkyEurope, před časem přestaly fungovat také slovenské Seagle Air či skotské Flyglobespan. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám