Hlavní obsah

V pozadí útoku na airbus jsou dva exvězni z Guantánama

Právo, CNN, roš

Dva ze čtyř členů vedení al-Kajdá v Jemenu, kteří zjevně stáli za přípravou pátečního pokusu Nigerijce Abdula Mutallaba o atentát na americký airbus, jsou bývalí vězni z Guantánama. Na základě poznatků Pentagonu a nového videa teroristů o tom informovala americká televize ABC.

Foto: Reuters

Třiadvacetiletý Nigerijec Umar Farouk Abdulmutallab

Článek

„Podle amerických činitelů a dokumentů ministerstva obrany byli propuštěni z věznice na Guantánamu 9. listopadu 2007,“ napsala ABC na svém serveru s tím, že je čekalo vydání do Saúdské Arábie. Tam prošli nápravným programem, pak byli propuštěni.

Bývalí vězňové č. 333 Muhamad Attik Harbí (nyní Muhamad Aufí) a č. 372 Saíd Ali Šarí se pak brzy ukázali jako velitelé teroristů na propagačních videích al-Kajdá v Jemenu, jež se přihlásila k pátečnímu útoku na americký airbus.

Už letos v lednu se exvězni objevili na videozáznamu s bývalým osobním tajemníkem Usámy bin Ládina Abú Basirem Násirem Vahiším, označovaným za hlavu al-Kajdá v Jemenu a v celé oblasti Perského zálivu.

Vyšetřovatelé ABC sdělili, že Mutallab jim podrobně popsal, jak ho naverbovali a v Jemenu pak vycvičili. Mluvčí jemenské ambasády ve Washingtonu potvrdil, že Mutallab pobýval v zemi letos mezi srpnem a prosincem. Žádost o vízum zdůvodnil „studiem arabštiny na jemenském jazykovém institutu“, kam údajně docházel už dříve.

Podle FBI bombu s plastickou trhavinou PETN a chemickou roznětkou, jež letištní rentgeny nezachytí, sestavil specialista al-Kajdá severně od jemenské metropole Saná. Bylo to už podruhé, co nachystaná nálož byla maskovaná do spodního prádla. [celá zpráva]

Obdobný pokus mířil na saúdského prince bin Najífa

Poprvé tuto techniku letos 28. srpna použil sebevražedný útočník při atentátu na náměstka saúdského ministra vnitra prince Mohammeda bin Najífa odpovědného za potírání al-Kajdá. Princ ale útok přežil. Podle expertů bylo jen otázkou času, kdy se bomba téhož typu objeví v letadle.

„Připravili jsme lidi, kteří rádi zemřou. S božím souhlasem k vám přijdeme s více věcmi, které jste nikdy předtím neviděli,“ ocitovala CNN hrozbu al-Kajdá v jejím nejnovějším prohlášení.

„Už dlouho jsme věděli, že je to možné,“ prohlásil Richard Clarke, bývalý šéf boje proti terorismu v administrativách prezidentů Clintona a George W. Bushe.

„Znají Achillovu patu naší letištní bezpečnosti a je to podruhé, kdy ji vyzkoušeli,“ řekl s odvoláním na extremistu Richarda Reida, který chtěl 22. prosince 2001 na lince z Paříže do Miami odpálit 50 gramů PETN ukrytých v podrážce. Cestující ho ale stačili ještě předtím přemoci. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám