Hlavní obsah

Klaus podepsal rozpočet na rok 2010 v přímém přenosu

Novinky, Jaroslav Soukup
Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus podepsal v neděli před polednem v diskusním pořadu Partie na TV Prima státní rozpočet na příští rok. Prezident se k tomuto kroku odhodlal v přímém přenosu.

Článek

Klaus si posteskl, že on by v pozici premiéra či ministra financí takovýto rozpočet nepřipravil, na druhou stranu připustil, že nynější kabinet nemá jasnou podporu ve Sněmovně. Schválený rozpočet počítá se schodkem 163 miliard korun. Kvůli následně schváleným výdajům bude ale zřejmě vyšší.

Prezident uvedl, že rozpočet nepodepsal během žádného z vánočních svátků, ale nabídl moderátorovi, že jej podepíše v přímém přenosu, což následně učinil.

"Není důvod vymýšlet rozpočtové provizorium," okomentovala hlava státu své rozhodnutí s tím, že podobný krok by měl své opodstatnění v okamžiku, kdy by měl kabinet sílu prosadit úspory.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Václav Klaus (vlevo) v diskuzním pořadu TV Prima Partie.

Pád křehké a labilní vlády se dal očekávat

Prezident v pořadu bilancoval uplynulý rok, přičemž za zřejmě nejpodstatnější událost označil z politického hlediska březnový pád vlády premiéra Mirka Topolánka. Klaus ji označil za "křehkou a labilní" přičemž dodal, že bylo s podivem, jak dlouho kabinet vládl.

Okomentoval i půlroční předsednictví České republiky Radě EU. Podle jeho slov se v podstatě zvládlo, byť mediální kampaň o tom, kterak to Češi Evropě osladí, označil za špatnou a zbytečnou.

Klaus nastínil i možný výhled země do příštího roku. Podle jeho slov by hospodaření mohlo skončit "kladnou nulou", byť prezident připomněl, že bude záviset na řadě dalších faktorů.

Fischerův kabinet není nepolitický

Ke svému podpisu Lisabonské smlouvy, který odkládal, prezident dodal, že "v současnosti není v Evropské unii síla, která by ji zastavila". Klaus si posteskl, že pokud by se našel mezi 27 zeměmi "více než jeden prezident", mohla se situace vyvíjet jinak. Dokument opět označil za další krok k nežádoucímu a nesprávnému směřování EU, který omezuje principy demokracie.

Prezident se vrátil i sestavení vlády premiéra Jana Fischera. Připomněl, že její členové "nejsou nepolitici" a dodal, že vznik kabinetu na půdorysu velkokoaliční dohody většiny stran bylo rozumné a normální řešení. "Ale nepolitická vláda to není," dodala hlava státu. Zároveň Klaus označil za nešťastné, že nedošlo k podzimním předčasným volbám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám