Hlavní obsah

Francouzské speleology musí z jeskyně zachránit potápěči

– Paříž

Tři francouzští amatérští speleologové byli nuceni strávit letošní Vánoce v hloubce 700 metrů pod povrchem, protože jim východ ze zkoumané jeskyně Romy v Pyrenejích ve středu uzavřela nečekaně zvýšená hladina podzemní řeky.

Článek

Záchranná expedice se k nim dostala až v sobotu a zjistila, že jsou živí a zdraví, trpí pouze nedostatkem potravy. Jejich vyproštění bude náročné, protože budou muset proplout vodním sifonem. Akce může, podle francouzské policie, trvat až dva dny.

Mapovali jeskyně

Speleologové z Lille mapovali jeskynní systém patřící k propasti Romy v západních Pyrenejích. Tři pronikli suchým sifonem do dalších podzemních prostor, čtyři zůstali před sifonem. Silné oteplení v uplynulých dnech zahájilo rychlé tání horského sněhu, takže se zřetelně zvýšila hladina vodního toku procházejícího podzemím.

Voda zaplavila přírodní sifon a uzavřela trojici v zadní jeskyni. Čtveřice před sifonem nejprve čekala v podzemním bivaku zřízeném ve vyšší poloze, zda voda klesne a kolegové se vrátí, když však tání nezesláblo a proto ani hladina podzemní vody neklesala, vystoupili dva o Štědrém večeru na povrch přivolat pomoc. Druzí dva udržovali kontakt s kolegy.

Záchranářům chybělo potřebné vybavení

Záchranáři se na Boží hod pokusili uvězněné vyprostit, chybělo jim však potřebné vybavení. Přivolali tedy jeskynní potápěče, kteří se v sobotu k uvízlé trojici dostali. Zjistili, že jsou muži zdravotně v pořádku, ale trpí hladem.

Potápěči proto začali sifonem k uvězněným dopravovat potraviny a poté rezervní potápěčské obleky a dýchací přístroje, aby muži mohli sifonem proplavat. Chtějí také trhavinou rozšířit příliš úzké hrdlo sifonu.

Zatím není zřejmé, jak dlouho může záchranná akce trvat. Odhady vycházejí od 12 hodin, pokud půjde vše hladce, až na dva dny, pokud bude třeba řešit další potíže.

Reklama

Výběr článků

Načítám