Hlavní obsah

Rusko se nevzdá vývoje jaderných zbraní, dohoda s USA stojí před podpisem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Nová dohoda o jaderném odzbrojení mezi USA a Ruskem je skoro hotová. Na Štědrý den to uvedl ruský prezident Dmitrij Medvěděv. Dohoda měla být hotová do 5. prosince, kdy vypršela stávají smlouva o omezení jaderných zbraní START, podpis se nyní čeká na počátku příštího roku. Rusko se ale nevzdá vývoje jaderných zbraní, i když americký prezident Barack Obama chce bezjaderný svět.

Foto: Alexander Zemlianichenko/Pool , Reuters

Ruský prezident Dmitrij Medveděv

Článek

"Dohodli jsme prakticky vše, ale je třeba vše spočítat do poslední čárky," prohlásil Medvěděv v televizním vystoupení o chystané nové odzbrojovací dohodě.

Původně měla být podle pokynu obou prezidentů z červencové návštěvy Baracka Obamy v Moskvě nová dohoda uzavřena do 5. prosince, kdy vypršela platnost dosavadní smlouvy START-1. Nyní se hovoří o podpisu počátkem příštího roku, ale možná se uskuteční až na jaře.

Medvěděv se ale zdržel odhadu, kdy by mohl smlouvu s Obamou podepsat. "Strategické útočné zbraně jsou složitá otázka. Nejde o kontrakt, který lze sepsat za patnáct minut," zažertoval. Během rozhovorů obě strany vyvíjejí tlak, což Medveděv označil za normální, když má být nová smlouva "základem soužití našich států jako velkých jaderných velmocí v příštích deseti letech".

Uzavření dohody však podle Medvěděva nebude znamenat, že by se Rusko zřeklo dalšího vývoje svého jaderného potenciálu. "Budeme rozvíjet naše strategické útočné jaderné síly a budeme vyvíjet i nové systémy, samozřejmě s přihlédnutím k dohodám," poznamenal Medvěděv. "To je normální. Dělá to celý svět. Náš štít vždy bude účinný při ochraně našich národních zájmů, " doplnil.

Bezjaderný svět, ke kterému by Obama podle svého pražského projevu z letošního dubna chtěl dospět, považuje Medvěděv sice za "krásný cíl", ale měly by k němu směřovat nejen USA a Rusko, ale i další jaderné mocnosti.

Rusko se chystá zbrojit

Ruské ozbrojené síly ohlásily ambiciózní plány. Chtějí zařadit do výzbroje novou pozemní mezikontinentální raketu, která by v budoucnu nahradila mezikontinentální střelu RS-20 (NATO ji označuje jako SS-18 Satana), protože už je na sklonku své životnosti.

Plánují také vývoj nového strategického bombardéru, který by v letech 2020 až 2025 nahradil letouny Tu-160 z 80. let. Ruské letectvo jich má ve výzbroji třináct. Tento typ představoval odpověď na americký stroj B1, Rusko nemá ve výzbroji bombardér charakteristiky stealth jako je americký B2.

Na přelomu letošního a příštího roku má také poprvé vzlétnout nová ruská stíhačka páté generace jako odpověď na americký letoun F-22 Raptor.

Foto: Yuriko Nakao , Reuters

Americké stíhací letouny F-22 Raptor nad Okinawou

Vývoj rakety Bulava, kterou Rusko vyvíjí od 90. let jako klíčovou zbraň nové generace svých jaderných ponorek, se potýká s problémy.

Reklama

Výběr článků

Načítám