Hlavní obsah

Muže údajně zabitého na novém úseku D1 potkal bratr v hospodě

Právo, Pavel Karban
Ostrava

Třiadvacet dní mysleli Stanislav a Antonín Stráníkovi z Opavska, že je jejich bratr Jan mrtev. Měl zemřít při dopravní nehodě 25. listopadu na dálnici D1 nedaleko Hladkých Životic na Novojičínsku. K úmrtí v rodině dokonce oběma mužům kondolovali sami policisté. V závěru minulého týdne ale dostali oba bratři šok. Jeden potkal údajně mrtvého bratra v hospodě, druhý s ním zase telefonoval.

Článek

„Dostali jsme hodně příjemný vánoční dárek,“ přiznal Antonín Stráník z Kravař, který si až do minulého pátku myslel, že je bratr mrtev.

„Dva dny po nehodě jsem byl spolu s druhým bratrem na soudním, pak i na policii v Novém Jičíně, kde nám popřáli upřímnou soustrast,“ popsal s tím, že překvapení zažil tři týdny poté, co žil s vědomím, že přišel o bratra.

„Osmnáctého mi telefonoval. Nechtěl jsem tomu věřit, ale byl to on,“ ujistil jeden z „pozůstalých“ bratrů. Víc ale nechtěl k případu cokoli říct, neboť se prý jedná o citlivou rodinnou záležitost.

Tragická nehoda, která si vyžádala jeden lidský život, se stala na 343. kilometru dálnice, jen pár hodin po otevření dvou nových úseků mezi Bílovcem na Novojičínsku a Bělotínem na Přerovsku. Po 20. hodině narazilo nákladní auto značky Mercedes s polskou SPZ do odstavené Škody Favorit.

V něm v té době seděly tři osoby a kolem vozu se pohyboval muž, který chtěl zřejmě dolít benzín. „Při nehodě zemřel jeden muž středního věku, další dva byli zraněni těžce,“ řekl Právu jen pár desítek minut po nehodě mluvčí moravskoslezské záchranné služby Lukáš Humpl.

Podle informací Práva měli policisté předběžně identifikovat oběť jako Jana Stráníka z Darkoviček. V sešrotovaném favoritu se našly i jeho doklady. Jan Stráník se však před pár dny, k údivu nejen svých blízkých, objevil živ a zdráv. Život si prý zachránil proto, že se ze Slovenska, kde byl za prací, vrátil později, než měl.

V autě byly jeho batoh i doklady, mrtvým je však někdo jiný 

Měl totiž jet domů s kamarády, ale nakonec ještě zůstal v práci. V autě však už měl sbalený batoh i s doklady. „Budu určitě žádat odškodné, taková věc, že někoho prohlásí za mrtvého, aniž by to byla pravda, se nesmí stát,“ uvedla domnělá oběť nehody pro média.

Severomoravská policejní mluvčí Darina Majková ale odmítla informaci, že by policie jasně řekla, že obětí dopravní nehody na dálnici je Jan Stráník.

„Tělo oběti je v současné době stále v Ústavu soudního lékařství, zatím jsme ani nevydali souhlas s pohřbem. A to proto, že vyšetřovatelé mají od začátku pochybnosti o identitě zemřelého,“ vysvětlila s tím, že na identifikaci těla policisté stále pracují.

„Nelze proto nyní říct, že policie pochybila.“ Majková ale potvrdila, že na jedno z obvodních oddělení Policie ČR přišel před pár dny muž, který tvrdil, že bratr, jenž má být mrtev, žije. „Tímto oznámením se stále zabýváme a prověřujeme ho,“ dodala. Pavel Karban

Reklama

Výběr článků

Načítám