Hlavní obsah

Vlna mrazů zabila v Česku jen o víkendu devět lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vlna mrazů zabila jen o víkendu v Česku devět lidí, především bezdomovců z Prahy a Ostravy. Mrazy mají už v noci polevovat, na Vánoce má být nad nulou. Mnoho obětí mrazů je ale po celé Evropě.

Foto: Petrášek Radek, ČTK

Venkovní teploměr v centru Liberce ukazoval 20. prosince v poledne teplotu hluboko pod bodem mrazu.

Článek

Na sídlišti v Praze Bohnicích našli v neděli záchranáři tělo mrtvého šestatřicetiletého muže, pravděpodobně zemřel na podchlazení. V Ostravě si mrazy vyžádaly od pátku již čtvrtou oběť. Podle policejní mluvčí jde většinou o lidi bez domova.

„Úmrtí jednapadesátileté ženy bylo oznámeno v neděli po čtvrté hodině ranní,“ uvedla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. Žena byla podle ní nalezena v Ostravě - Vítkovicích na ulici U Cementárny v opuštěném objektu, kde již v sobotu našli mrtvého jedenapadesátiletého muže. Předpokládanou příčinu úmrtí potvrdí či vyvrátí provedená pitva,“ dodala Holčáková. Od minulé středy přišlo o život kvůli velkým mrazům v Ostravě již pět osob bez přístřeší.

Dva lidé umrzli v pátek v Praze. Dvaašedesátiletý muž, kterého v neděli našli v Nových Syrovicích na Třebíčsku mrtvého před jeho domem, zřejmě spadl při cestě z restaurace, nedokázal už vstát. Mrtvého muže objevili v neděli vpodvečer záchranáři v zahradní chatce ve Světlé pod Ještědem, zřejmě také umrzl.

Mrazivé počasí komplikuje život především lidem bez domova. V metropoli a dalších městech se plní azylové domy, podle jejich pracovníků ale ještě mají dost volných míst.

Ledové dny prožívá Česko už týden. Za posledních sedm dní se teploty držely stále pod bodem mrazu. O víkendu padaly teplotní rekordy. Na Horské Kvildě v neděli meteostanice zaznamenala minus 26,5 stupně Celsia. Rekordně nízké teploty byly i na Lysé hoře, Přimdě, Churáňově nebo v Liberci. Na Milešovce teplota překonala více než 80 let starý rekord.

Foto: Petrášek Radek, ČTK

Muž jde zasněženou krajinou u Vítkova na Liberecku v mrazivém počasí, které 20. prosince panovalo na celém území České republiky.

Od začátku týdne by se mělo začít postupně oteplovat. [celá zpráva]

Český hydrometeorologický ústav ale varuje před tvorbou ledovky a sněhových jazyků. [celá zpráva]

Mráz a sníh ale nepůsobí jen potíže. Na mnoha místech se o víkendu poprvé rozjely lyžařské vleky. Mrazivé počasí umožnilo provozovatelům naplno spustit sněžná děla. Zimní střediska mají zatím většinou jen omezený provoz, jezdí se za nižší ceny. Vlekaři hlásí dobré sněhové podmínky.

Studená vlna v celé Evropě

V zajetí studené vlny se ocitla celá Evropa, kde za víkend našly kvůli mrazům smrt desítky lidí. Teploty místy klesly až na minus 30 stupňů. V Evropě hlásí velké potíže skoro všechny země počínaje Británií a Francií a konče Balkánem a Tureckem.

Největší zima byla zaznamenána v Německu - v noci na dnešek tam v Albstadtu-Degerfeldu na jihozápadě naměřili minus 30,3 stupně. V Piana di Marcesina v severní Itálii to bylo minus 29 stupňů.

Nejvíc obětí na životech bylo o víkendu v Polsku - jen za sobotu a noc na dnešek tam kvůli mrazům zemřelo 20 lidí. Další čtyři lidé zahynuli při požárech, z nichž mnohé zavinilo vadné topení. [celá zpráva]

V Turecku připravila zimní vichřice o život šest lidí, také v Německu přišlo o život šest lidí - buď umrzli nebo zahynuli při dopravních nehodách zaviněných zimou. V Itálii zemřeli dva lidé kvůli vadnému topení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám