Hlavní obsah

Pod kanálem La Manche uvízly čtyři vlaky s 2000 pasažéry

ČTK, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Kvůli mrazivému počasí se v noci na sobotu v tunelu pod kanálem La Manche porouchaly čtyři vlaky společnosti Eurostar s více než 2000 pasažéry. Mluvčí společnosti Eurostar Bram Smets ráno novinářům řekl, že všichni cestující jsou v bezpečí, i když některé vlaky v tunelu spojujícím Francii s Velkou Británií zůstaly bez světla a tepla.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V sobotu v polednem byly evakuovány už tři čtvrtiny pasažérů. Dva vlaky z tunelu vytlačovaly dieselové lokomotivy a cestující ze zbylých dvou vlaků byli evakuováni už v noci, dodal Smets, podle nějž poruchy způsobil velký teplotní rozdíl uvnitř a vně tunelu. Vlaky selhaly, když na francouzské straně vjely z mrazivého počasí do teplejšího tunelu.

Část cestujících byla evakuována pomocí kyvadlových vlaků, ale část jich musela strávit noc v tunelu. Čtyři vlaky ale nakonec byly dieselovými lokomotivami odtaženy na britskou stranu. 

Situace, která v noci na sobotu nastala, nemá podle Smetse obdoby. Vlaky společnosti Eurostar zablokovaly oba tunely a doprava se zcela zastavila.

John Keefe ze společnosti Eurotunnel uvedl: "Čtyři vlaky Eurostar se porouchaly naráz. To je naprosto bezprecedentní. Za patnáct let od otevření se nikdy neevakuovaly vlaky Eurostar. V noci jsme evakuovali dva vlaky."

Vlaky pojedou až pondělí

V terminálech na obou stranách Eurotunelu čeká mnoho cestujících. Návrat k normálnímu provozu předpokládá společnost až v pondělí. "Eurostar zrušila všechny své služby po celou sobotu. Důvodem jsou špatné meteorologické podmínky," uvedla společnost v sobotním prohlášení.

Další vlaky, které do tunelu mířily z Paříže a Bruselu, byly poslány zpátky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám