Hlavní obsah

Dohoda o záchraně klimatu z Kodaně není právně závazná

Kodaň

Americký prezident Barack Obama dosáhl na světové klimatické konferenci v Kodani dohody s představiteli důležitých rozvojových zemí - Číny, Indie a Jižní Afriky. Předběžná shoda podle agentury Reuters panuje i ohledně toho, jak kontrolovat vypouštění emisí a financovat boj proti změnám ovzduší. Dohoda nebude podle Obamy právně závazná.

Foto: Bob Strong , Reuters

Barack Obama v Kodani

Článek

Součástí dohody, která ale podle amerických činitelů není dostatečná na efektivní boj proti klimatu, je prý i cíl, aby se globální oteplování udrželo pod hladinou dvou stupňů Celsia oproti předindustriální éře. Další detaily zatím nejsou známy.

Právě rozpory mezi USA a Čínou byly jedním z hlavních důvodů, proč téměř dvě stovky světových lídrů nebyly schopny dosáhnout dohody na největší ekologické konferenci v dějinách. Spojené státy slíbily zavázat se k pomoci chudým zemím na čistší technologie pod podmínkou, že velké rozvíjející se ekonomiky, jmenovitě pak Čína, umožní mezinárodní kontrolu svého omezování exhalací. To bylo pro Čínu dlouho problematické.

Již dva týdny trvající summit měl skončit v pátek v 18:00 SEČ; zmatek a chybějící kompromis však shodu do tohoto termínu neumožnily.

Poslední návrh, o kterém se diskutovalo, hovořil o snížení emisí do roku 2050 o polovinu ve srovnání s jejich úrovní v roce 1990.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám