Hlavní obsah

Testy DNA prokázaly vězňovu nevinu po 35 letech

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američan James Bain se ve čtvrtek na Floridě stal dalším člověkem, jehož mylné uvěznění prokázaly po letech testy DNA. Za mřížemi z nich byl vůbec nejdéle - 35 let.

Foto: Profimedia.cz

James Bain se po propuštění zdraví s rodinou.

Článek

Za únos a znásilnění devítiletého chlapce ho soud poslal za mříže v 19 letech, dnes je mu 54. Když ho ve čtvrtek propustili, řekl, že necítí vztek, protože mu pomohla rodina a víra. Dodal, že je pohnutý, ale jinak se cítí navýsost skvěle. Nejprve navštívil matku, která boj za prokázání jeho neviny nikdy nevzdávala stejně jako on.

U soudu měl na sobě tričko s nápisem Nevinný. Když soudní síň naposledy opouštěl, řekl, že se chce vrátit do školy a těší se na pečeného krocana a Dr. Peppera.

S jeho případem pomáhala organizace The Innocence Project of Florida, která potvrdila, že Bain strávil za mřížemi mnohem delší čas než ostatních 246 lidí v USA, u nichž testy DNA odhalily, že nic špatného neudělali.

Podle agentury Reuters ho v roce 1974 odsoudili především na základě výpovědi svědka, který ho identifikoval jako pachatele, i když tehdejší dostupné testy jeho vinu neprokázaly. Bain tvrdil, že v době, kdy k únosu došlo, sledoval se sestrou - dvojčetem televizi.

Podle zákona přijatého na Floridě loni mu náleží kompenzace ve výši 1,75 miliónu dolarů (32 miliónů Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám