Hlavní obsah

Kolumbijské povstalecké skupiny spojí síly

Novinky, rei
Bogota

Dvě největší kolumbijské povstalecké skupiny oznámily, že spojí své síly proti vládním vojákům podporovaným Spojenými státy. Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC) a Vojsko národního osvobození (ELN) uvedly, že jsou na cestě ke sjednocení.

Foto: Juan Manuel Barrera, Reuters

Kolumbijští vojáci před autobusem spáleným povstalci FARC v obci Ricaurte v polovině listopadu

Článek

Spíše než ideologická příbuznost je k tomu nutí okolnosti, nicméně jejich sjednocení by mohlo mít na 45 let trvající občanský konflikt tvrdý dopad, uvedla stanice BBC s tím, že společně by skupiny představovaly větší nebezpečí.

Oznámení bylo zveřejněno na internetových stránkách blízkých FARC. Prohlášení odsuzuje "imperialismus severní Ameriky a jejích lokajů".

Podle BBC se FARC v minulosti několikrát snažily ELN dostat pod svá křídla, ale neúspěšně. FARC je nejstarší a největší levicové povstalecké uskupení v Kolumbii, byly založeny v roce 1964 a svého času mohly mít až 16 000 bojovníků. Dnes je to okolo 9000. Své aktivity financuje především z obchodu s narkotiky a působí i ve Venezuele, Panamě a Ekvádoru.

ELN vzniklo jen rok po FARC. Založili ho intelektuálové vzhlížející ke kubánské revoluci. Organizace je více politická a úspěšná spíše ve městech. Podle venezuelských úřadů ale stojí například za říjnovým masakrem kolumbijského fotbalového týmu ve městě Táchira.

Zejména FARC utrpěly v posledních dvou letech množství ran od vládních vojsk. Přišly o několik svých velitelů i prominentních zajatců, například o bývalou senátorku Ingrid Betancourtovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám