Hlavní obsah

Po propuštěném atentátníkovi z Lockerbie se slehla zem

Novinky, rei
Londýn

Doživotně odsouzený bývalý libyjský agent Abdal Basat Muhammad Midžrahí, kterého Skotsko v srpnu předalo Libyi, není k zastižení. Není ani v nemocnici, ani doma, uvedl britský list The Times.

Foto: Danny Lawson, Reuters

Abdal Midžrahí nastupuje v Glasgowě do letadla, které ho dopravilo v srpnu do vlasti.

Článek

Libyjská strana se k tomu nevyjadřuje a lidé ve Skotsku, kteří ho monitorují, o něm nic nevědí. Pokud se jim brzy nepodaří získat nějaké informace, skotskou vládu čekají další horké chvíle, uvedly Timesy.

Midžrahí byl ve Skotsku odsouzen na doživotí za účast na bombovém útoku na letadlo společnosti PanAm v prosinci 1988. O život tehdy přišlo 259 lidí na palubě a 11 obyvatel skotského městečka Lockerbie.

V srpnu ho Skotsko předalo Libyi s tím, že Midžrahí trpí rakovinou prostaty v konečném stádiu a zbývá mu nanejvýš pár měsíců života. Jeho propuštění vyvolalo bouři nevole nejen v Británii, ale i ve Spojených státech. V Tripolisu Midžrahího vítali jako hrdinu.

Podmínkou jeho propuštění bylo, že neopustí libyjské hlavní město ani nezmění adresu a bude v pravidelném kontaktu s radou skotské správní oblasti East Renfrewshire. Redakce The Times volala k němu domů v neděli. Telefon zvedl policista, který vysvětlil, že Midžrahí v domě není. Na druhý den navštívili reportéři nemocnici, kde Midžrahího léčili po jeho návratu do Tripolisu. Na recepci se dozvěděli, že tam pacient už nějaký čas nepobývá.

Britská stanice SkyNews už v polovině října informovala, že Midžrahí zemřel. Jeho skotský advokát Tony Kelly to popřel a stanice zprávu stáhla.

Reklama

Související témata:

Související články

Skotsko propustilo atentátníka z Lockerbie

Skotský ministr spravedlnosti Kenny MacAskill oznámil, že souhlasí s propuštěním Libyjce, který byl odsouzen na doživotí za podíl na atentátu na Boeing 747...

Výběr článků

Načítám