Hlavní obsah

Praha stále může být ve hře o schůzku Obamy a Medvěděva

Právo, roš, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Praha by se mohla vrátit do hry jako dějiště podpisu nové americkoruské smlouvy START o omezení strategických jaderných arzenálů. Právu to včera bez bližšího upřesnění sdělily diplomatické zdroje.

Článek

 Potvrdily to i informované kruhy blízké české vládě. Podle nich Američané zatím nevyloučili ze svých úvah žádný stát, zřejmě však dají přednost některé z neutrálních zemí.

„Nás v této záležitosti nikdo nekontaktoval,“ řekl v pondělí Právu mluvčí prezidenta Radim Ochvat.

„Jediné, co k tomu můžeme říci, je, že pokud by se tak stalo, a ČR by byla vybrána, pak to jistě zvládneme,“ podotkl mluvčí diplomacie Milan Řepka.

Prezidenti Barack Obama a Dmitrij Medvěděv v sobotním telefonickém rozhovoru konstatovali „podstatný pokrok“ kolem smlouvy, ale současně prodloužili jednání svých delegací, uvedl Kreml. Mají se spolu setkat 18. prosince na klimatické konferenci v Kodani.

„Nemůžeme plánovat slavnostní podpis, dokud nebude něco hotového. Určitě jsme žádné přípravy nedělali,“ řekl v pátek mluvčí Bílého domu Robert Gibbs reportérům a dodal: „Jestli se to stane v Kodani, nebo ne, je v této chvíli těžké říci.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám