Hlavní obsah

Řecko dluží 7,7 biliónu korun

Novinky, toh

Dluhy Řecka jsou nejvýše v novodobé historii země. Informoval o tom tamní náměstek ministra financí Philippos Sachinidis s tím, že celková suma se vyšplhala na 300 miliard eur. To je podle současného kurzu zhruba 7,725 biliónu korun.

Foto: Právo

Řecko dluží 300 miliard eur, tedy asi 7,725 biliónu korun. To je téměř sedmkrát více než jaký dluh má ČR.

Článek

Právě kvůli špatně udržitelnému dluhu snížila před několika dny agentura Fitch Řecku rating z A minus na BBB plus. Poprvé po deseti letech přišla země o jeden z nejlepších ratingů A.

Problémy Řecka se dotýkají i Evropské unie, která je situací v zemi znepokojeno. Přesto se ozývají i hlasy, že si Řecko musí své problémy vyřešit samo. „To co nyní můžeme v Řecku vidět, jsou samozřejmě problémy, ale je to hlavně domácí problém, který si vyžaduje řecké řešení,“ komentoval situaci švédský premiér Fredrik Reinfeldt, jehož země v současnosti předsedá Evropské unii.

Naopak německá kancléřka Angela Merkelová upozorňuje, že problémy v Řecku, jsou problémy celé EU. Obzvláště kvůli tomu, že země je členem eurozóny. Právě jednotná evropská měna po snížení řeckého ratingu výrazně oslabila proti dolaru.

Jen pro srovnání, dluhy má mnoho zemí světa. Ty řecké jsou však skutečně enormní. Například státní dluh ČR dosáhl na konci září 1,168 biliónu korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám