Hlavní obsah

USA na prasečí chřipku umřelo 10 000 lidí

Americké úřady výrazně zvýšily odhad počtu dosavadních obětí takzvané prasečí chřipky v zemi na 10 000. Ještě před měsícem odhadovaly, že na nemoc způsobovanou virem A(H1N1) od dubna do půlky října v USA zemřely 4000 lidí. Současné údaje jsou za období od dubna do poloviny listopadu.

Foto: Fayaz Kabli, Reuters

Článek

Nárůst podle odborníků není překvapující, protože nemoc v USA dosáhla vrcholu, uvedl na svých webových stránkách deník The New York Times.

Celkem se dosud novou chřipkou podle Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) ve Spojených státech nakazilo 50 milionů lidí, tedy zhruba každý šestý Američan. Z toho 213 000 lidí onemocnělo tak vážně, že si jejich stav vyžádal hospitalizaci.

V létě americké úřady odhadovaly, že by v zemi na nemoc anebo komplikace jí způsobené mohlo zemřít 30 000 až 90 000 lidí. V typické chřipkové sezoně pak ve Spojených státech na chřipku zemře asi 36 000 lidí.

Další případný nárůst počtu obětí "prasečí chřipky" v USA podle newyorského deníku závisí na tom, zda po jarní a podzimní vlně nemoci přijde další ještě v lednu, jako tomu bylo při pandemiích v roce 1918 a 1957. Důležité také bude, zda vir zmutuje tak, že bude smrtelnější nebo odolnější vůči lékům.

Podle Michaela T. Osterholma, který vede středisko pro infekční nemoci na Minnesotské univerzitě, by ještě čísla mohla vzrůst. "CDC říká, že nakažených dosud bylo 50 miliónů lidí. Dalších 50 miliónů dostalo vakcínu. A 20 miliónů má možná vrozenou imunitu kvůli svému věku. Když si to spočítáte ..., tak zhruba dvě třetiny populace stále imunní nejsou," podotkl.

Reklama

Výběr článků

Načítám