Hlavní obsah

V Baskicku otevřou gastronomickou univerzitu, vyučovat bude i šéf El Bulli

Madrid

Španělsko ve středu položilo základní kámen své první vědecké univerzity pro šéfkuchaře. Nebude v ní chybět výzkumná laboratoř, v níž se bude zkoumat záhadná chemie chuti, napsala agentura Reuters.

Článek

Budoucí Univerzita gastronomické vědy a centrum pro gastronomický výzkum a inovaci bude sídlit v Baskickém kulinářském centru, postaveném tak, aby připomínalo štos talířů.

Nová univerzita bude otevřena v roce 2011 v baskickém San Sebastiánu, městě proslulém skvělou kuchyní. Nabídne čtyřleté studium kulinářského umění a kandidáti na šéfkuchaře se tu budou moci naučit techniky takových mistrů jako Ferran Adriá, jehož proslavená restaurace El Bulli nedaleko katalánské metropole Barcelony se ve známém Michelinově průvodci chlubí třemi hvězdičkami. Adriá je proslulý tím, že mísí přirozené chuti s gelující látkou a s pomocí rajského plynu vytváří pěnu.

Jogurtové uzly by neměly opustit laboratoř

K velké hrůze tradicionalistů, kteří říkají, že Adriova charakteristická jídla jako jogurtové uzly či eukalyptové vzdušné ravioli by raději neměly opustit laboratoř, se jeho styl šíří.

Mezi dalšími vzory budoucích studentů gastronomie budou proslulí šéfkuchaři jako Brit Heston Blumenthal, propagátor molekulární kuchyně. Ta pracuje za "polárních" teplot s potravinami rozloženými na molekuly, pěnami a dalšími technikami, jako je sferifikace umožňující vytvořit kuličky, jejichž chuť se rozvine až v ústech.

"Gastronomie není jen umění, kultura a průmysl, je to technologie a věda," prohlásila španělská ministryně pro vědu a inovace Cristina Garmendiaová při pokládání základního kamene univerzity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám