Hlavní obsah

Pijavice a lháři, nadávali si poslanci při jednání o rozpočtu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci se ve středu od rána dohadují o rozpočtu na příští rok, o němž budou odpoledne hlasovat. I tentokrát padala ostrá slova, nejostřejší volil poslanec ČSSD a hejtman David Rath, který si vzal na mušku Davida Šeicha (ODS) a nazval ho pijavicí.

Pijavice a lháři, znělo sněmovnouVideo: ČTK

 
Článek

Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek ve své plamenné řeči zase napadl bývalou vládu, že dříve rozhazovala a nyní "šetří každou desetinku". Mírnil jej ministr financí Eduard Janota s tím, že úspory mají připravit ČR pro vstup do eurozóny.

Ve Sněmovně socialisté napadali ODS a představitele bývalé vlády, že připravily nereálný rozpočet na letošní rok a současná situace je jejich vinou. ODS se bránila tím, že vývoj ekonomické situace nemohl tehdy nikdo předvídat a vyzývala ke schválení rozpočtu, jak ho navrhla vláda.

Šeich rozzlobil Ratha, když vyzval sociální demokraty, aby nepoužívali státní peníze na svou kampaň poté, co již vlastní peníze utratili. "Neveďte volební kampaň za státní těmi návrhy podpory nejrůznějším skupinám, protože tyto peníze nejsou vaše a musíte je nejprve někomu z lidí vzít,“ zdůraznil Šeich.

Pijavice, lhář a křupan

"Vy jste typická pijavice přisátá na veřejných penězích, když podnikáte s veřejnými penězi, podnikáte s penězi obcí, Evropské unie, s dotacemi," kontroval Rath. "Vy se pohybujete v tomto pološeru veřejných dotací, to se nám to podniká, že, pane poslanče, když nám to erár platí!" hřímal Rath za nespokojeného bušení do stolů poslanci ODS.

Šeich na to odvětil, že nepodniká v žádném oboru a požádal "poslance, hejtmana a podnikatele ve zdravotnictví a sběratele drahého umění“ Ratha o omluvu. Ten ho však navrch nazval lhářem a navíc se podle něj Šeich usvědčil "z jisté míry křupanství“.

Rath také poučil poslance, že snížením platů státních zaměstnanců se sníží jejich "koupěschopnost“, na což pak doplatí malí a střední podnikatelé. Poslanec ODS Zdeněk Lhota proto Rathovi nabídl na plénu tisícikorunu. "Běžte do restaurace, povzbuďte tu poptávku. To je to A. Ale vy už neříkáte to B, že jednoho dne přijde den, kdy ta tisícikoruna bude muset být vrácena. Až to nastane, vás to bude trápit nejméně," řekl Lhota a po cestě na své místo nabízel Rathovi fialovou bankovku.  

Zaorálek nevěří v desetinky deficitu

Nejplamennější projev měl ale bezpochyby Zaorálek, kterému se nelíbil příliš úsporný rozpočet. Vláda totiž požaduje nejvyšší deficit 5,3 procenta HDP. Podle Zaorálka vláda jen navazuje na předchozí rozpočet vlády Mirka Topolánka, která v minulosti rozhazovala a nyní šetří každou "desetinku deficitu“.  

"Evropská komise mluví o tom, že snižování deficitu musí přijít ve správný čas. Jestli přijde příliš brzy, bude podvazovat ekonomický růst,“ tvrdil Zaorálek a poukázal na příklad Německa, kde se podle něj plánuje deficit sedm, osm procent, aby se neblokoval ekonomický růst. 

"To přece není pravda, že to ušetření jedné desetinky, znamená nějaké ohrožení stability rozpočtu. Tohle je stejně falešné, jako když jste před rokem říkali, že si můžeme dovolit rozhazovat peníze - pan Kalousek, Topolánek, Janota - tak dneska nám tvrdíte, že nesmíme utratit ani desetinku, protože se stát zhroutí,“ volal do mikrofonu Zaorálek. 

Kalousek žádá zachování hygienických norem v sále

Janota k tomu krátce řekl, že Zaorálkovy informace jsou "minimálně nepřesné, neřkuli zkreslené, úplně falešné“. "Ano, ministerstvo financí musí do roku 2013 snížit deficit na tři procenta, jestli chceme plnit kritéria Maastrichtu. Předpokládám, že pan Zaorálek je členem strany, která chce vstoupit někdy do měnové unie. A já vám říkám se spoluodpovědností, že ty desetinky hrají roli,“ uvedl Janota.

Dodal, že do roku 2013 chce deficit přiblížit třem procentům, přičemž v současnosti se jeho propočty pohybují kolem šesti procent. 

"Nebudu reagovat na vaše (Zaorálkovo) vystoupení, protože bych riskoval vaši opětovnou reakci. A toto riziko nepodstoupím, dokud nebudu ujištěn ministryní zdravotnictví, že i poslanec ve Sněmovně je povinen dodržovat hlukové hygienické normy," prohlásil poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).  

Reklama

Výběr článků

Načítám