Hlavní obsah

Česká ekonomika je z nejhoršího venku, potvrzují statistici

• Aktualizováno
Novinky, Tomáš Holý

Tuzemská ekonomika jen mírně zlepšuje svůj výkon. Statistici totiž potvrdili své předběžné údaje, když ve středu uvedli, že hrubý domácí produkt ČR ve třetím čtvrtletí proti loňsku klesl o 4,1 procenta. Naopak proti předešlému čtvrtletí vzrostl o 0,8 procenta.

Článek

„Statistika HDP potvrdila, že recese v české ekonomice trvala dvě čtvrtletí, od 4. čtvrtletí loňského roku do 1. čtvrtletí letošního roku,“ komentoval analytik Komerční banky Jan Vejmělek. 

Analytička Raiffeisenbank Helena Horská doplnila, že tuzemské hospodářství má již nejhorší za sebou. "Na oživení se nejvíce podílí obchod, finanční sektor a stavebnictví," uvedla.

Za celý letošní rok skončí česká ekonomika v hlubokém poklesu, a to podle ministerstva financí až pět procent. Již v příštím roce se situace zlepší a tuzemský HDP by měl podle odhadů úřadu vzrůst o několik desetin procenta.

„To, jak se bude vyvíjet dál český HDP, silně ovlivní vývoj v zahraničí, především v eurozóně. Pro srovnání - německý HDP ve druhém čtvrtletí rostl mezikvartálně o 0,4 % a ve třetím o 0,7 %,“ uvedl již dříve analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Reklama

Výběr článků

Načítám