Hlavní obsah

Klimatický skandál: OSN brání vědce obviněné z falšování dat o oteplování

– New York

Mezivládní panel pro klimatické změny (IPCC), který působí v rámci OSN, se v předvečer kodaňské ekologické konference ohradil proti skeptikům zpochybňujícím vliv člověka na oteplování. Panel se podle BBC zastal i vědců, jejichž korespondence zveřejněná na internetu vyvolala skandál, naznačující manipulaci s daty na podporu teorie globálního oteplování.

Článek

Skandál se týkal elektronické korespondence klimatologů Kevina Trenbertha a Phila Jonese z Klimatické výzkumné jednotky Východoanglické univerzity. Toto klimatologické středisko mimo jiné spolupracuje právě s IPCC.

Korespondenci společně s několika tisíci dokumentů zveřejnili minulý měsíc na internetu neznámí hackeři a citáty z některých e-mailů naznačují, že vědci zveličovali data svědčící o globálním oteplování. Vědci to ale popírají a tvrdí, že jejich výroky byly vytrženy z kontextu a špatně interpretovány.[celá zpráva]

Jones v jednom z e-mailů popisuje, jak pomocí jistého triku upravoval grafy teplot z posledního tisíciletí tak, aby "se zakryl pokles" globálních teplot v poslední době. Jones, který dočasně odstoupil z funkce, zatímco je vedeno nezávislé vyšetřování, přiznal, že e-mail je autentický, manipulaci s důkazy ale odmítá.

Anglický výraz "trick" podle něj v tomto případě neznamená nic podvodného, ale jde o hovorový výraz pro šikovný postup. V dalším z dopisů prý Jones mimo jiné uvádí, že dokumenty zpochybňující souvislost mezi oteplováním a lidskou činností nebude předkládat IPCC.

IPCC: Měření z celého světa potvrzují oteplování

IPCC v písemném prohlášení vědce i jejich závěry podpořil. "Naměřená data jsou výsledkem pečlivé a trpělivé práce stovek odborníků na celém světě," píše se v dokumentu. Podle prohlášení je oteplování klimatu "nezpochybnitelné", což "dokládají měření, která provádí mnoho nezávislých organizací".

Podle místopředsedy IPCC Jeana-Pascala van Yperseleho není náhoda, že korespondence byla zveřejněna před summitem v Kodani, kde budou členské země OSN jednat o smlouvě nahrazující Kjótský protokol o snižování emisí skleníkových plynů. Skandál si prý někdo objednal, aby podkopal důvěru, kterou mají někteří vyjednávači k vědcům.

Že se jedná o politickou hru naznačil i britský ministr pro energetiku a klimatické změny Ed Miliband, jenž pochybovače o vlivu člověka na změny klimatu přirovnal k lidem, kteří ve středověku nevěřili, že Země je kulatá.

Britská národní meteorologická služba Met Office se rozhodla v rámci transparentnosti zveřejnit veškerá data, která jsou z velké části základem analýz IPCC. Služba požádala dalších 188 států o povolení zveřejnit údaje za posledních 160 let, naměřené na více než 1000 stanicích. Podle vedoucího oddělení výzkumu klimatu Johna Mitchella jsou důkazy, že lidské konání má vliv na globální oteplování, naprosto jasné a zveřejněná data to pouze dosvědčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám