Hlavní obsah

Itálie pošle do Afghánistánu dalších tisíc vojáků

Novinky, rei
Řím

Italský ministr obrany Ignazio La Russa ve čtvrtečním rozhovoru pro list Corriere della Sera potvrdil, že armáda vyšle do Afghánistánu dalších tisíc vojáků. Stalo se tak den poté, co USA oznámily masivní navýšení vojáků v zemi a požádaly alianční spojence, aby příklad následovali.

Článek

Italská média spekulovala o posílení afghánské mise o 1500 vojáků. Podle La Russy to byly jen hypotézy.

Itálie má v současnosti v Afghánistánu 3200 vojáků. Premiér Silvio Berlusconi nedávno vyzval k jejich brzkému stažení, ministr zahraničí Franco Frattini v úterý naproti tomu uvedl, že konflikt je zatěžkávací zkouškou hodnověrnosti NATO a je „jasné,  že Itálie musí práci dokončit“.

O posily požádal spojence americký prezident Barack Obama, který v úterý oznámil navýšení amerického kontingentu o 30 000 vojáků na celkových zhruba 100 000 a zároveň stanovil priority dalšího postupu, aby se jednotky mohly začít stahovat v červenci 2011. [celá zpráva]

USA původně žádaly po NATO 10 000 vojáků, aliance je připravena vyslat polovinu.

V pondělí ohlásila vyslání 500 posil Británie, české ministerstvo obrany uvažuje o další stovce vojáků. [celá zpráva]

Posílit misi ISAF slibují i Slovensko, Polsko, Španělsko, Albánie, Finsko a Gruzie. Přispění dalšími jednotkami nevylučuje ani Francie. V Afghánistánu je nyní přes 100 000 zahraničních vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám