Hlavní obsah

K atentátu na Něvský expres se přihlásili čečenští povstalci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Stopy pátečního teroristického útoku na ruský rychlík Něvský expres, při kterém zahynulo 27 lidí a další stovka byla zraněna, prý vedou ke čtyřem Kavkazanům, po nichž policie nyní pátrá. Uvedl to ve středu ruský list Kommersant s odvoláním na nejmenované zdroje mezi vyšetřovateli. K útoku na Něvský expres se mezitím přihlásili čečenští povstalci pod velením Doku Umarova.

Článek

"Okruh podezřelých z teroristického útoku již byl určen. Pátrá se po čtyřech Kavkazenech, kteří si na několik dnů pronajali pokoje v soukromém domu ve vsi Lykošino, ležící dva kilometry od místa útoku," napsal deník.

Podle místních obyvatel tři ze čtyř Kavkazanů sotva hovořili rusky, zatímco čtvrtý tvrdil, že prý přijeli za příbuzným, jenž si v sousední vsi Michajlovkoje odpykává trest ve zvláštním zařízení, kam umisťují pouze vězně, kteří onemocněli tuberkulózou.

Kavkazané mezi 19. až 21. listopadem každý den přesně v 9:30 ráno odjížděli z pronajatého domu a v 16:30 se vraceli. Majiteli domu tvrdili, že vedení věznice jim odmítá setkání s vězněm. Vesničané o tom ale pochybovali, protože mnozí ve věznici sami pracují a znají její pravidla, takže vědí, že příbuzní přijíždějí za vězněm jedině v případě, že je termín pevně stanoven. Agenti tajné služby následně zjistili, že věznici Kavkazané nenavštívili.

Vyšetřovatelé předpokládají, že podezřelí během tří dnů zjišťovali jízdní řád vlaků, vybírali místo útoku a kladli nálože. Ty mohly odpálit již jiní pachatelé. Čtyři Kavkazany už ve vsi po 21. listopadu neviděli, ale jako po podezřelých z útoku se pátrá ještě po dalším muži a ženě. Policie rovněž hledá bílý vůz Lada, který zřejmě nálože přepravoval.

Ten, kdo odpálil nálož, zůstal nedaleko

Vyšetřovatelé podle dřívějších zpráv také jako jednu z verzí prověřují, zda se na atentátu nepodílel bývalý ruský voják Pavel Kosolapov, po kterém se už pátrá jako po podezřelém z organizace předchozího útoku na Něvský expres v srpnu 2007, při kterém bylo zraněno 60 lidí. [celá zpráva]

Podle vyšetřovatelů terorista, který odpálil první nálož o síle sedmi kilogramů TNT v pátek večer a možná i druhou nálož v sobotu odpoledne, se celou dobu nacházel nedaleko místa činu. Zřejmě sledoval radiový provoz mezi vyšetřovateli či je pozoroval dalekohledem.

Druhou bombu terorista odpálil na dálku mobilním telefonem v sobotu, když se k ní přiblížil náčelník vyšetřovatelů prokuratury Alexandr Bastrykin. Úřady posléze připustily, že Bastrykin utrpěl zranění. Podle mluvčího Vladimira Markina je zdravotní stav jeho šéfa "uspokojivý".  Bastrykin měl zřejmě štěstí, že druhá nálož, údajně o síle 1,5 kilogramu TNT, nevybuchla plnou silou. Experti předpokládají, že se tak stalo proto, že byla naplněna různorodou směsí plastické trhaviny, TNT a sanytru, ale odpálit se podařilo jen detonátor a část výbušniny.

Kvůli sobotnímu výbuchu bylo formálně zahájeno další trestní stíhání, ale Bastrykin a další vyšetřovatelé nebyli zahrnuti mezi poškozené, protože pak by se nemohli podílet na rozhodování o vyšetřování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám