Hlavní obsah

Listopad byl v Iráku nejklidnějším měsícem od invaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

V Iráku při násilnostech v listopadu zemřelo 122 lidí, což je nejnižší měsíční bilance od invaze v roce 2003. Oznámila to v úterý irácká vláda.

Článek

Listopad tak na rozdíl od října potvrdil zklidňující tendenci Iráku. Velké říjnové atentáty připravily o život 410 Iráčanů, 150 jich zemřelo 25. října při útoku na vládní budovy v Bagdádu. Bylo to připisováno blížícímu se termínu parlamentních voleb a nejistotě, kterou vyvolává stále neschválený volební zákon.

Mezi listopadovými oběťmi je 88 civilistů, což je od roku 2003 poprvé, kdy měsíční bilance civilních obětí klesla pod sto.

Šestiletý konflikt, kterým byl svržen bývalý prezident Saddám Husajn, nepřežilo na 100 000 Iráčanů. Nnejvíc z nich zahynulo na začátku bojů a pak v konfliktu mezi sunnity a šíity v letech 2006 a 2007. Koaliční vojska zaznamenala od invaze téměř 4700 mrtvých, mezi nimiž většina (přes 4360) jsou Američané.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám