Hlavní obsah

Posudky rigorózních prací v Plzni byly zpočátku otřesné

Právo, ib
Plzeň

Otřesná kvalita. Tak hodnotí úroveň některých posudků rigorózních prací obhajovaných na plzeňských právech Petr Bezouška, jeden z členů rektorské komise Západočeské univerzity. Ta se začala pracemi zaobírat uplynulou sobotu.

Foto: Ivan Blažek, Právo

S dopady kauzy se musí vypořádat nový děkan Jiří Pospíšil.

Článek

„Zatím jsme jich přezkoumali sto třicet, dvě měly nedostatky,“ řekl Právu Bezouška. Rozhodně nejde jen o smutně proslavenou problematickou práci poslance Marka Bendy (ODS), ten ji totiž obhajoval teprve letos.

„Napřed jsme se zaměřili na rigorózní práce z roku 2000, tedy z doby, kdy fakulta získala příslušnou akreditaci. Zarážející je především otřesná kvalita některých posudků, což ale může být dáno počátečním enormním zájmem o rigorózní řízení,“ podotkl Bezouška.

Podle rektora Josefa Průši bude komise celkem přezkoumávat na osm set rigorózních prací - ty jsou klíčem k získání titulu JUDr. Na nedostatky poukázala i akreditační komise, když minulý týden fakultě zakázala až do provedení reforem vykonávat rigorózní zkoušky. Padesátka přihlášených čekatelů bude muset počkat, nebo se obrátit na jinou školu.

Kontrolou doposud prošlo už všech 63 absolventů doktorského studijního programu, na vážná pochybení se přišlo ve čtrnácti případech. Některé pochybnosti vzbuzuje  i čtvrtina ze zatím 160 přezkoumaných nestandardně krátkých magisterských studií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám