Hlavní obsah

Prasečí chřipka je závažnější než sezónní, tvrdí šéf vakcinologů

• Aktualizováno

Člověk, který onemocní virem prasečí chřipky, má těžší průběh nemoci, než pokud chytí kmen chřipky sezónní. Tvrdí to předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula. Na nemoc v Česku zemřelo už sedm lidí, jeden z nich prokazatelně netrpěl žádnou jinou nemocí.

Foto: Jessica Rinaldi, Reuters

Článek

"Poslední analýzy ukazují, že skutečně ta frekvence úmrtí už začíná být vyšší, než byla u sezónní chřipky," uvedl. Navíc prasečí chřipka má častěji vážnější průběh než chřipka sezónní. Na tu většinou umírají starší lidé, kteří mají vážné zdravotní problémy.

Někteří lékaři dosud tvrdili opak - že průběh obou nemocí je podobný.

Soudí se také, že kmen H1N1 je už rozšířenější než kmeny "běžné" sezónní chřipky.

Závažnost spočívá podle Prymuly v tom, že u řady případů je postižen imunitní systém. Více ohroženy jsou těhotné ženy a také obézní lidé. Organismus v těhotenství reaguje jinak než v běžném případě, obézní lidé zase mohou mít problém s dýcháním, napadené plíce tělo se nestačí zásobovat kyslíkem.

Lékaři většinu lidí s chřipkovým onemocněních nechávají doma, ke zkoumání kmenu přistoupí jen při vážnějším průběhu.

Hlavní hygienik ČR Michael Vít dokonce doporučil lidem, aby s příznaky chřipky zůstali doma a k lékaři se vydali, až jim bude lépe. Lékař jim může vystavit neschopenku zpětně i po pěti dnech.

Epidemie chřipky by do Česka měla přijít na začátku prosince. Dosud je vyhlášena ve třech krajích, Karlovarském, Zlínském a Moravskoslezském. Epidemie se vyhlašuje, pokud počet nemocných přesáhne 2000 na 100 000 obyvatel.

Prymula předpokládá, že přijdou další vlny a pandemie může udeřit ještě silněji. "Pandemie nikdy neskončí jedinou vlnou. Druhá vlna bývá závažnější a já předpokládám, že těch vln bude skutečně několik," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám