Hlavní obsah

Americké lodě s jadernými zbraněmi mohly do japonských přístavů

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Do japonských přístavů mohly vplouvat americké lodě s jadernými zbraněmi na palubě a japonská letiště mohly využívat k mezipřistání americké jaderné bombardéry s atomovými bombami. Vyplývá to z tajné dohody, kterou uzavřelo Tokio s Washingtonem v 60. letech v rozporu s japonskou ústavou. Současná japonská vláda dohodu prošetřuje, což USA vadí, píše ve středu list The Washington Post

Článek

Japonský ministr zahraničí Kacuja Okama ve středu oznámil, že vyšetřování je v poslední fázi a že zjištění budou zveřejněna v lednu.

Existenci dohody naznačilo ministrovo vyjádření z tohoto týdne „Uleví se nám tím od neustálého opakování předchozích vlád, že dohoda neexistuje,“ řekl.

Foto: Toru Hanai , Reuters

Japonský premiér Jukio Hatojama

Dohoda přitom flagrantně porušuje japonský zákon zakazující Japonsku, aby na svém území jaderné zbraně vyrábělo, vlastnilo nebo je tam umožnilo skladovat. Dohoda s USA však ukazuje, že ve skutečnosti tomu bylo jinak.

Informace o existenci dohody vyplynula z postupně odtajňovaných dokumentů v USA. Podrobné šetření však Bílému domu vadí. Americký ministr obrany Robert Gates apeloval minulý měsíc při návštěvě Japonska na svůj japonský protějšek, aby nedovolil vyšetřování, protože by to mohlo poškodit vzájemné vztahy obou zemí a oslabit sílu jaderného odstrašování.

Foto: Ali Jarekji , Reuters

Americký ministr obrany Robert Gates

Gates navíc tvrdí, že se ustanovení této dohody dál nevyužívají, neboť se jaderné zbraně nepřepravují přes území Japonska a lodě s jadernou výzbrojí do jeho přístavů nevplouvají, co uznává i Tokio

USA je smluvně vázáno bránit Japonsko v případě útoku a má tam na 36 000 vojáků. Nová vláda premiéra Jukia Hatojamy ale chce více kontrolovat americké vojáky v zemi a jednat o dalším osudu amerického letiště Futenma na Okinawě. Hluk a znečištění z něho vadí místním obyvatelům. Obě strany se však neshodly, co by mělo být výsledkem. Obama chtěl, aby se během tří let dospělo k závěru, kam se přemístí, to ale bylo Hatojamovi málo.

Foto: Issei Kato , Reuters

Americký prezident Barack Obama s japonským premiérem Jukiem Hatojamou

Hatojama vede Demokratickou stranu Japonska, které byla po většinu doby v opozici, neboť od konce války s jedním krátkým přerušením vládla stále Liberálně demokratická strana. Ta však letos utrpěla brutální porážku. Hatojama chce ukázat, že jeho politika je jiná.

Reklama

Výběr článků

Načítám