Hlavní obsah

Středočeši nepochopili číslování vakcín proti prasečí chřipce, tvrdí ministerstvo

Právo, Novinky, Jiří Mach, Aleš Fuksa
Aktualizováno

Ministerstvo zdravotnictví se podivuje nad tím, proč Středočeský kraj pozastavil očkování proti prasečí chřipce. Ředitel místní záchranné služby Martin Houdek, který očkování zaštiťuje, si stěžoval, že vakcíny měly chybné kódy a odmítl kvůli tomu zahájit očkování. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Vlastimila Sršně si však jen záchranáři nepřečetli manuál, který jim byl zaslán s vakcínou. Jsou prý první v Evropě, kteří nepochopili číslování vakcín.

Článek

Záchranáři Středočeského kraje, kteří mají na starosti zajištění očkování, zjistili, že šarže, neboli čísla vakcíny, se ve všech očkovacích centrech neshodují s čísly na seznamech a identifikačních štítcích.

"Šarže na ampulích se neshodují s čísly šarží jak na dodacím listě vakcíny, tak i na identifikačních štítcích vakcíny, které se po aplikaci očkovací látky vlepují do zdravotnické dokumentace pacienta. Bohužel to není problém několika kusů, ale celé dodávky vakcín,“ uvedl v tiskové zprávě Houdek.

Záchranáři se tedy rozhodli pozastavit očkování, dokud se situace nevyjasní.

Mohl by totiž například nastat problém ve chvíli, kdy by měl pacient po očkování zdravotní problémy, v dokumentaci štítek s určitým označením, ale fakticky by měl v těle vakcínu s jiným označením.

Střední Čechy jako první v Evropě nepochopily systém

"Myslel jsem, že je to vtip, když jsem to od těch středních Čech dostal,“ sdělil Novinkám Sršeň. Podle něj jde pouze o nepochopení ze strany středočeské záchranky, což se v Evropě zatím nestalo. Středočeské záchranáře zřejmě zmátlo, že na dvou ampulkách, které jsou součástí jedné dávky, jsou různá čísla. Na štítku pak je číslo odkazující na krabici, stejné je pak uvedeno na dodacím listě.

Podle těchto čísel lze pak dohledat kompletní původ vakcíny. "Všechny vícesložkové léky mají více čísel. Navíc je to vysvětleno na webu ministerstva zdravotnictví, dokonce i ten chlapík, který to rozváží, vám to řekne,“ divil se Sršeň.

"To, že pan hejtman odmítl očkování, víme. Že jako jediný požaduje zvláštní peníze na zřízení vakcinačních center, také víme. Ale tohle už je moc,“ řekl mluvčí a zjevně tak odkazoval na Davida Ratha, který v červenci tvrdil, že celá prasečí chřipka je mediální bublina a že vakcína bude na 99 procent zbytečná. Minulý týden pak kritizoval vládu, že nezajistila vakcínu včas, navíc požadoval dotace na zřízení vakcinačních center. 

"Máme to snad pro střední Čechy dělat jinak než pro celý svět? Finové to pochopili, dokonce i Francouzi to pochopili,“ poznamenal závěrem Sršeň.

Klíč je v tabulce, která je k dispozici na webu ministerstva, a kterou měla dostat i středočeská záchranka. Z ní a z přiložených fotografií je patrné, že ampulky patří do sedmé šarže A81CA149A. 

Jenže Středočeši nebudou možná jedinými v Evropě. Číslování bylo nakonec problém i pro některé zdravotníky na Ústecku. "Očkování někteří zdravotníci odmítají, obávají se nepříznivých účinků. Problémem je i to, že údaje na vakcíně někdy nesouhlasí s údaji na dodacím listu,“ informoval Právo Jiří Vondra, mluvčí ústecké Krajské zdravotní.

Problémy hlásili i praktičtí lékaři na Zlínsku již v pondělí hned po obdržení vakcín, očkování ale kvůli tomu nebrzdili.

"Nedošlo však k záměně typů vakcín, takže pro pacienty nehrozí žádné riziko, proto pacienty očkujeme,“ sdělil právu předseda Sdružení praktických lékařů Lubomír Nečas.  

Podle informací Práva probíhá očkování v Jihočeském a Pardubickém kraji bez problémů, čísla na vakcínách zde nikdo nezaznamenal.

Reklama

Výběr článků

Načítám