Hlavní obsah

Hackeři se dostali k argumentům badatelů do sporů kolem klimatu

Právo, DPA, aa

Boj o klima nabral novou dimenzi poté, co hackeři pronikli do internetové databáze přední britské ekologické instituce a zpřístupnili důvěrná odborná data a e-mailovou korespondenci.

Článek

„S blížícím se datem kodaňského summitu roste intenzita vášnivých diskusí mezi příznivci a odpůrci opatření proti globálnímu oteplování,“ řekl počítačový expert Graham Cluley z konzultační firmy Sophos. „Každý chce znát argumenty druhé strany, aby se mohl připravit na debatu,“ naznačil motiv ojedinělého pirátského činu.

Mluvčí Střediska klimatického výzkumu (CRU) University of East Anglia potvrdil, že mezi zveřejněnými dokumenty jsou i data z ekologických výzkumů. „Vzhledem k množství materiálů nemůžeme potvrdit, že jsou všechna naše,“ dodal.

CRU patří k mediálně převládajícím kritikům lidského podílu na klimatických změnách a k hlavním spoluautorům zpráv Mezivládního panelu IPCC. Prolomení dat CRU tak může pozice tohoto vlivného pracoviště pro odbornou debatu oslabit.

Klíčová konference OSN, která se sejde 8. prosince v Kodani, už v očích ekologů nemá velkou naději na úspěch, kterým by bylo přijetí celosvětově závazných limitů emisí, a ne pouhé obecné deklarace. Na řadě přípravných jednání se totiž nepodařilo najít shodu mezi vyspělými a rozvojovými státy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám