Hlavní obsah

Při současné pandemii chřipky může onemocnět milión Čechů

Při současné pandemii chřipky by v Česku mohlo onemocnět až milión lidí. Další dva milióny se virem nakazí, ale nemoc se u nich neprojeví. V Česku se nyní šíří virus tzv. prasečí i běžné sezónní chřipky. Ten první je v převaze. Průběh nemoci je u obou typů stejný. Nynější virus je nebezpečnější tím, že kosí hlavně mladé lidi.

Článek

"Současná chřipka je závažná v tom, že postihuje relativně široký okruh mladých lidí. V porovnání s běžnou sezonní chřipkou bych řekl, že ta nakažlivost je jakoby vyšší, klinický průběh je přibližně stejný jako u sezonní chřipky," řekl imunolog Jiří Beran. Na prasečí chřipku umírá podle něj srovnatelný počet lidí jako na běžnou chřipku.

Výjimkou však jsou podle něj těhotné ženy a lidé s poruchami imunity, u nich má nemoc těžký průběh.

Chřipka bude řádit dva až tři měsíce

V průběhu následujících osmi až 12 týdnů si virus vyhledá prý spíše mladší lidi, pak chřipka přejde asi za dva měsíce mezi starší věkové kategorie. Dá se předpokládat, že ještě někdy na jaře by mohla přijít ještě menší vlna, odhadl Beran. "Já osobně si myslím, že tento virus se postupně stane běžným epidemickým sezonním kmenem, který se bude objevovat v cirkulaci v populaci a také ve vakcínách," řekl.

V České republice propukla zatím epidemie ve třech krajích - Karlovarském, Zlínském a Moravskoslezském. Epidemií se rozumí, pokud počet nemocných přesáhne dva tisíce na sto tisíc obyvatel. Další kraje jsou těsně pod tímto limitem.

Některé školy, například na Vysočině, vyhlásily chřipkové prázdniny, protože část dětí onemocněla a další vir mezi sebou šířily. Pro návštěvy jsou zavřeny některé nemocnice, například v Pardubicích.

Chřipka každoročně postihne desetinu lidí, v pandemii až třetinu světové populace. Na chřipku umírají každoročně tisíce lidí na celém světě.

Chřipka

Virové onemocnění, které se nejčastěji projevuje horečkou, suchým dráždivým kašlem, bolestmi hlavy, za očima, bolestmi svalů, kloubů a celkovou únavou. typické je nechutenství, může se objevit i zvracení.

Běžné virové infekce, klasická "nachlazení" se projevují jako rýma nebo kašel. Při chřipce člověk rýmu nemá.

Komplikacemi chřipky jsou záněty průdušek, zápal plic i zhoršení chronických onemocnění. Druhotně se může přidat i bakteriální zánět nosních dutin.

Více zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám